Світ

Навальному в Росії висунули нові обвинувачення

Політику, який відбуває покарання у колонії, загрожує до трьох років ув'язнення

Слідчий комітет Росії висунув опозиціонеру Олексію Навальному обвинувачення у створенні організації, що зазіхає на особу і права громадян.

Про це заявила представниця комітету Світлана Петренко, – інформує 1NEWS.

Вона зазначила, що Навальний спільно зі своїми соратниками Іваном Ждановим, Леонідом Волковим і іншими особами керував ФБК у період з 2011 року.

“Діяльність фонду була пов’язана зі спонуканням громадян до вчинення протиправних діянь. Навальний, Волков, Жданов та інші особи організували поширення на своїх особистих сторінках в мережі інтернет та на сторінках ФБК від імені очолюваної ними некомерційної організації публікацій, що містять заклики до участі громадян РФ в неузгоджених мітингах в січні поточного року”, – сказала Петренко.

При цьому вона зазначила, що “Навальному було заздалегідь достовірно відомо про протиправний характер планованих заходів у зв’язку з чинними обмеженнями і без узгодження з органами влади їхнього проведення”.

“Навальний усвідомлював, що за участь в неузгоджених мітингах передбачена адміністративна відповідальність”, – стверджує Петренко.

За її словами, Навальному висунуто “обвинувачення в скоєнні зазначеного злочину”. Відповідна стаття Кримінального кодексу РФ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Вказана кримінальна справа була порушена в квітні цього року щодо Навального, глави “Штабів Навального” Волкова і директора ФБК Жданова.

Волков і Жданов покинули Росію і нині перебувають у Литві. Навальний з середини березня відбуває покарання у справі “Ів Роше” у виправній колонії N2 під містом Покров. Він повернувся в Росію у січні цього року з Німеччини, де лікувався після отруєння речовиною “Новачок”.

Мосміськсуд 9 червня визнав пов’язані з Навальним ФБК і “Фонд захисту прав громадян”, а також громадський рух “Штаби Навального” екстремістськими організаціями. Некомерційні організації були ліквідовані, а діяльність громадського руху заборонена.

Вказаним організаціям заборонено поширювати будь-яку інформацію, здійснювати фінансові операції, а також брати участь у виборах і організовувати акції. До шести років позбавлення волі буде загрожувати рядовим співробітникам організації, а також тим, хто робить “умисні дії, що стосуються продовження або повторного виникнення діяльності даної організації”.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button