Світ

НАТО готується до “військового Шенгену” – ЗМІ

НАТО готується до військового Шенгену - ЗМІ

Фото: armyinform

НАТО може оголосити про створення “військового Шенгену” до саміту в липні

НАТО намагається вирішити проблему передислокації особового складу, військової техніки, обладнання, боєприпасів збройних сил країн НАТО через державні кордони у Європі.

Країни НАТО можуть ввести свій “Шенген”, що означатиме вільний рух військових конвоїв, до саміту альянсу у Вашингтоні в липні. Про це у неділю, 28 січня, повідомила британська газета The Times з посиланням на джерела.

Голова Об’єднаного командування НАТО з питань тилового забезпечення та логістики (JSEC) генерал Александер Сольфранк, підтвердив в інтерв’ю виданню, що блок зацікавлений у зниженні кількості бюрократичних норм для підвищення своєї мобільності.Крім того, він виступав за посилення співпраці між державами-членами альянсу щодо взаємозамінності обладнання. 

Видання нагадує, що Євросоюз і НАТО почали створювати систему “військового Шенгену” восени 2017 року.

“Формування цієї системи стало головним завданням програми Постійного структурованого військового партнерства ЄС (PESCO), створеної того ж року, одним з ключових елементів якої були проєкти з розширення та зміцнення європейської транспортної інфраструктури, включаючи автомобільні та залізничні дороги, мости, тунелі, порти та аеропорти, щоб якомога більше магістралей могли бути використані для доставки важкої та великогабаритної техніки.

Паралельно європейські країни почали обговорювати гармонізацію своїх сильно різних норм перевезення військових та інших небезпечних вантажів, особливо вибухонебезпечних предметів. Все це мало б призвести до створення “військового Шенгену”, системи, яка в ідеалі дозволила конвоям перетинати всю Європу за єдиним дозволом, зупиняючись лише для заправки та відпочинку”, – зазначає видання. 

Зазначимо, національні законодавства країн-членів ЄС передбачають різні процедури та строки отримання відповідних дозволів, проходження паспортного та митного контролю військовослужбовцями з третіх країн, а також особливі митні процедури для військових вантажів, включаючи озброєння і техніку. У деяких державах цей процес має пройти через схвалення національними парламентами; в інших – процедура простіша, але також потребує кілька днів для погодження компетентними органами. 

Як ми вже писали, в німецькому Бундесвері готуються до можливого конфлікту між Росією і НАТО і спрогнозували його перебіг протягом усього 2024 і частини 2025 року року. 

В Норвегії закликали готуватися до нападу Росії

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button