Світ

НАТО бачить велику поразку Росії – Столтенберг

НАТО бачить велику поразку Росії - Столтенберг

Єнс Столтенберг підтвердив, що Україна не стане членом НАТО під час війни

Лише Україна буде вирішувати, яким може бути прийнятний шлях, щоб покласти край війні, зазначив генсек Альянсу.

Україна “вже досягла великої перемоги” у війні з російськими агресорами. Про це у понеділок, 27 листопада сказав казав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у Брюсселі під час прес-конференції напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу.

У нього запитали щодо можливості миру для України в обмін на здачу територій і відмови від членства в НАТО. У відповідь Столтенберг нагадав, що на початку війни очікувалося, що “Україна впаде за тижні”, у Київ потрапить під контроль військ РФ “за дні”, але цього не сталося. Українці не тільки відкинули російські війська з півночі, сходу й півдня, а звільнили 50% території, яку Росія окупувала на початку війни.

“Це – велика перемога для України. Водночас Росія зазнає великих утрат, десятки тисяч особового складу, Росія дедалі більше ізольована політично, слабша економічно. У підсумку ми бачимо велику поразку Росії – вона не досягла стратегічної мети контролювати Україну, а українці досягли багато. Ще раз – це вирішувати Україні (яким може бути прийнятний шлях, щоб покласти край війні – ред.), наша відповідальність – поставити їх у сильну позицію. Тому я вітаю підтримку союзників, яка триває”, – сказав генсек.

Також він знову підтвердив, що Україна не зможе стати повноправним членом НАТО, поки на її території триває війна.

“Зарано говорити яким буде рішення Вашингтонського саміту. Всі країни-члени НАТО узгодили, що за умови війни повне членство не є можливим. Але ми будемо і надалі розглядати яким чином ми можемо зробити ближчими Україну та НАТО один до одного, готуючись до саміту у Вашингтоні”, – сказав Столтенберг.

Раніше екс-генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен виступив із пропозицією про приєднання України до Альянсу, але без тимчасово окупованих Росією територій.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button