Світ

Найманці ПВК Вагнер стають жорстокими в Африці – Bloomberg

Найманці ПВК Вагнер стають жорстокими в Африці - Bloomberg

Фото: @grey_zone

Найманці ПВК Вагнер в одній з африканських країн

Згідно з даними, зібраними ACLED, кількість людей, убитих російськими найманцями цього року, вже перевищила загальну кількість за весь 2023 рік.

Найманці з групи ПВК Вагнер стають дедалі жорстокішими і вбивають більше людей в Африці. Про це у четвер, 22 серпня, пише Bloomberg з посиланням на військових аналітиків Acled.

“Відтоді, як глава групи Євген Пригожин загинув в авіакатастрофі в серпні 2023 року, у Малі, одній із країн Західної Африки, куди група направила бійців, на 81% зросло насильство за участю російських найманців. При цьоиу, кількість загиблих зросла на 65%”, – йдеться в докладі, 

Насильство з боку росіян, як відзначає видання, також зросло в Нігері та Буркіна-Фасо. Там, як і у Малі, уряди, що прийшли до влади після переворотів, залучили “вагнерівців” до “охорони правопорядку”. 

Експерти пояснили, що хунтам, які запрошують ПВК Вагнер у африканські країни вигідна їхня присутність, бо росіяни обходяться порівняно дешево, хоча й не виконують тої місії, яку на них було покладено спочатку – захищати населення від радикальних ісламістів. 

“Режими Сахеля розглядають присутність групи Вагнер, як виграшну для всіх. У Малі їм платять 10 мільйонів доларів на місяць за захист. Це більше, ніж хунта витрачає на фінансування таких великих міністерств, як юстиція, справи сім’ї або навколишнє середовище. Таким чином, росіяни допомагають хунті залишатися при владі”, – заявила Хені Нсаїбія, координаторка аналітичної роботи Acled у Західній Африці.

Нагадаємо, наприкінці липня у Малі повстанці-туареги вбили і поранили десятки бійців ПВК Вагнера. 

Після цього у ГУР заявили, що місцеві повстанці “отримали необхідну інформацію і не лише інформацію, яка дозволила провести успішну воєнну операцію проти російських воєнних злочинців”.

Невдовзі Малі, а згодом і Нігер розірвали дипломатичні стосунки з Україною.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − six =

Back to top button