Світ

МВФ погіршив прогноз зростання світової економіки

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва на зустрічі міністрів фінансів і керівників центральних банків країн G20, що пройшов у Ер-Ріяді, заявила, що МВФ на тлі спалаху нового коронавірусу COVID-19 змінив прогноз глобального зростання економіки, знизивши його на 0,1%. Про це повідомляє пресслужба МВФ, передає 1NEWS, посилаючись на УНН.

“У січні ми прогнозували зміцнення світового зростання з 2,9 відсотка у минулому році до 3,3 відсотка в цьому році. З тих пір COVID-19 – надзвичайна ситуація в області охорони здоров’я в усьому світі – порушує діяльність в Китаї”, – сказала Георгієва.

За її словами, влада Китаю працює над пом’якшенням негативного впливу на економіку за допомогою кризових заходів, забезпечення ліквідності, фіскальних заходів та фінансової підтримки.

“У нашому поточному базовому сценарії оголошені раніше політики реалізуються, і економіка Китаю повернеться до нормального стану у другому кварталі. У результаті, вплив на світову економіку буде відносно незначним і короткочасним. При такому сценарії до 2020 року зростання для Китаю становитиме 5,6%. Це на 0,4% нижче, ніж січневий економічний прогноз. Глобальне зростання буде приблизно на 0,1% нижче”, – заявила голова МВФ.

Водночас, за її словами, фонд також розглядає більш складні сценарії, згідно з якими поширення вірусу триватиме довше і в більш глобальному масштабі, а наслідки для економічного зростання будуть більш тривалими.

“Глобальне співробітництво має важливе значення для стримування COVID-19 і його економічного впливу, особливо якщо спалах виявиться більш стійким і широко поширеним. Щоб бути належним чином підготовленими, зараз саме час визнати потенційний ризик для уразливих держав і країн зі слабкими системами охорони здоров’я. МВФ готовий надати допомогу, в тому числі через наш Фонд захисту від стихійних лих і допомоги, який може надати гранти для полегшення тягаря заборгованості нашим бідним і найбільш уразливим членам”, – додала Георгієва.

У січні МВФ заявив, що пильно стежить за спалахом коронавірусу в Китаї, але оцінювати потенційне економічне вплив вірусу “занадто рано”.

Back to top button