Світ

Молдова здобула статус учасниці Механізму цивільного захисту ЄС


Офіційний Кишинів тепер може й сам надавати поміч під час кризи чи стихійного лиха іншим країнам, а не тільки отримувати її.

Молдова приєдналася до Механізму цивільного захисту ЄС як держава-учасниця. Вона зможе не тільки отримувати допомогу в часи кризи чи стихійних лих, а й пропонувати допомогу іншим країнам, що цього потребують. Відповідне рішення схвалила Рада ЄС, повідомляє Euneighbourseast.eu.

“Молдова сама скористалася Механізмом цивільного захисту ЄС, щоб упоратися з великомасштабним переміщенням біженців, спричиненим вторгненням Росії до України. Тепер, коли Молдова офіційно приєдналася до Механізму, вона також зможе запропонувати солідарність і допомогу іншим країнам, що потребують цьогоУкраїна й Молдова продовжили угоду про лібералізацію вантажних перевезень до кінця 2025 року”, – ідеться в повідомленні.

Цивільний захист включає превентивні заходи пом’якшення наслідків надзвичайних ситуацій чи стихійних лих та допомогу, що надається населенню після стихійних чи техногенних катастроф. Зокрема, йдеться про пошуково-рятувальні операції, гасіння лісових та міських пожеж, надання медичного персоналу, медичного обладнання та медикаментів, очищення води та надання тимчасового притулку.

Механізм цивільного захисту ЄС спрямований на зміцнення співпраці між 27 країнами ЄС та 9 іншими державами-учасницями (Ісландією, Норвегією, Сербією, Північною Македонією, Чорногорією, Туреччиною, Боснією та Герцеговиною, Албанією, Україною) у сфері цивільного захисту для кращого реагування у надзвичайних ситуаціях.


Зазначимо, що з моменту створення у 2001 році Механізм цивільного захисту ЄС задіяли більш ніж у 600 надзвичайних ситуаціях та кризах усередині Євросоюзу та за його межами.

Як ми уже писали, Україна й Молдова продовжили угоду про лібералізацію вантажних перевезень до кінця 2025 року.

Зеленський і Санду обговорили шляхи експорту зерна

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button