Світ

Маркарова сказала, скільки у США ще є грошей для України

Маркарова сказала, скільки у США ще є грошей для України

Фото: УП

Посол України в США Оксана Маркарова

“Зараз усі очі прикуті до Конгресу”, і Київ сподівається, що законодавці “зможуть знайти необхідне рішення”.

В американському бюджеті вже не залишилось коштів на гуманітарну, фінансову, енергетичну підтримку України. Про це у неділю, 17 грудня, заявила посол України в США Оксана Маркарова, пише Голос Америки.

Під час бесіди із дипломаткою, журналісти видання вказали, що існує два джерела надходження грошей на зброю та безпекову допомогу, створені спеціально для допомоги Україні. Програма президентських повноважень (Presidential Drawdown Authority) PDA США надаює зброю, яка вже є на складах. Ініціатива сприяння безпеці України (USAI) фінансує довгострокові контракти на озброєння.

Маркарова пояснила, що гроші на USAI витрачені всі. За програмою PDA Пентагон з’ясував, що завищив вартість зброї, надіслану Україні, на 6,2 мільярда доларів. Це створило резерв у 4,6 мільярда доларів, який повільно скорочується. Наразі на придбання нового озброєння для заміни старого залишається лише 1 мільярд доларів. Дипломатка підкреслила, що Київ продовжує потребувати допомоги.

“США купували озброєння в американських виробників тут, у США, як-от безпілотники, ракети та перехоплювачі для протиповітряної оборони, і я можу продовжувати, і ви не можете взяти це з програми PDA. Вам потрібно звертатись до промисловості, щоб вони виробляли це. Тож так, існує ця програма президентських повноважень, і ми намагаємося разом із військовими знайти все, що ще може бути використане”, – зазначила дипломатка.

За її словами, “зараз усі очі прикуті до Конгресу”, і Київ сподівається, що законодавці “зможуть знайти необхідне рішення”.

Раніше Маркарова заявила, що законопроєкт про пакет допомоги Україні найближчим часом може бути знову внесений на розгляд у Сенат США, адже сенатори не підтримали припинення дебатів по документу. 

Нагадаємо, 6 грудня законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню не набрав достатньої кількості голосів для просування. Напередодні під час обговорення цього документу у Сенаті стався скандал між республіканцями і демократами. Республіканці пообіцяли заблокувати фінансування, якщо демократи не погодяться виконати їхню умову – додати у пакет суворіші заходи для стримування міграції на кордоні США з Мексикою. Також президент Володимир Зеленський, який мав пояснити сенаторам, чому цей законопроєкт важливий, скасував свій виступ в останній момент.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button