Світ

Литва закликала ЄС під час перегляду бюджету збільшити підтримку України

Литва закликала ЄС під час перегляду бюджету збільшити підтримку України

Фото: BNS

Міністр фінансів Литви Гінтаре Скайсте

Гінтаре Скайсте вважає, що ЄС слід додати кошти на дороги, порти, мости та аеропорти, оскільки ті дозволяють ЗСУ швидко пересуватися

Європейському союзу слід передбачити  більше коштів на підтримку України в переглянутому довгостроковому бюджеті. Про це заявила міністр фінансів Литви Гінтаре Скайсте, повідомляє інформагентство Reuters.

Чиновниця нагадала, що в рамках перегляду бюджету ЄС на 2021-2027 рр. Єврокомісія в червні запропонувала виділити 50 млрд євро у вигляді грантів та кредитів для України, щоб підтримати фінансування Києва в його боротьбі з російською агресією.

За її словами, при перегляді бюджету ЄС необхідно додати кошти на дороги, порти, мости та аеропорти, що дозволяють ЗСУ швидко пересуватися. Вона додала, що виділених на ці цілі 1,7 млрд євро недостатньо.

ЄС протягом цього року виплатить Україні 18 млрд євро у вигляді пільгових кредитів, але якщо запропонована сума в 50 млрд євро збережеться, то з 2024 по 2027 рік Україна буде отримувати лише 12,5 млрд щорічно.

“Якщо розділити ту суму євро, яка закладена в пропозиції, на чотири роки, то сума буде меншою, ніж цього року. Тому наша пропозиція полягає в тому, що, можливо, ми зможемо мати той самий рівень, який був у 2023 році. Якщо ми будемо мати той самий рівень, що і в 2023 році, то це буде 72 млрд”, – запропонувала міністр.

Раніше високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель наголосив, що Україна потребує передбачуваної військової допомоги на найближчі роки, тому треба заснувати спеціальний фонд у 5 млрд євро на рік.

Євросоюз виділив Україні транш у 1,5 млрд євро

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button