Світ

Литва виділить понад 40 млн євро на будівництво стіни на кордоні з Білоруссю

Литва планує виділити 42 млн євро на зміцнення кордону з Білоруссю. Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на посла Литви в Німеччині Рамунаса Місілюса та 112ua.

За його словами, гроші підуть на будівництво прикордонних укріплень і удосконалення системи спостереження. Посол Литви в Німеччині заявив, що очікує підтримки з боку Європейського Союзу, оскільки це “спільна проблема” з ЄС.

“Особи, які шукають притулку, насправді хочуть їхати не в Литву, а в Німеччину або Швецію”, – зазначив він.

Крім того, Європейське агентство з охорони кордонів Frontex, що базується у Варшаві, планує відправити до Литви 30 прикордонників і кілька автомобілів. Сусідня Естонія також відправить 10 додаткових офіцерів.

Дипломат вважає, що приплив нелегальних мігрантів з Білорусі Литва вважає “гібридною агресією”. Рамунас Місілюс заявив, що КДБ Білорусі, “швидше за все, доклало до цього руку”, інакше безперешкодний перехід кордону з Литвою був би неможливий.

Видання зазначило, що за офіційною інформацією на кордоні вже заарештовано понад 1500 осіб, 750 з яких тільки в перші дні липня. За весь 2020 рік їх було всього 81.

Нагадаємо, 2 липня, уряд Литви оголосив режим надзвичайної ситуації на загальнонаціональному рівні у зв’язку із зростанням потоку нелегальних мігрантів з боку Білорусі. Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте 7 липня оголосила, що на кордоні з Білоруссю буде встановлена стіна. Через кілька днів, 9 липня, Литва приступила до будівництва паркану на кордоні з Білоруссю для захисту від потоку нелегальних мігрантів

Back to top button