Світ

Литва на прохання України повертає платне навчання для студентів-українців

Литва на прохання України повертає платне навчання для студентів-українців

Фото: Вікіпедія

Відділення бібліотеки Вільнюського університету

Литовський уряд зазначає, що надає допомогу відповідно до потреб нашої країни і не хоче допомагати “відтоку мізків”.

Офіційний Вільнюс з вересня цього року більш не покриватиме витрати на навчання українських студентів. Це рішення було ухвалене на прохання України. Про це заявили в литовському міністерстві освіти в коментарі місцевому медіа LRT в понеділок, 15 липня.

Водночас студенти з України, що вже вступили до вишу, зможуть закінчити його без плати за навчання, проте з вересня така можливість стане недоступною для нових студентів.

Литовське відомство наголосило, що надає всю допомогу українцям відповідно до потреб України і не хоче заохочувати “відтоку мізків” з країни.

“Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, і на даний момент нема потреби переводити навчання в інші місця”, – пояснили в міністерстві.

ЗМІ уточнив, що з цього року українці, які здобували середню освіту та склали випускні іспити в Литві, підпорядковуватимуться тим же загальним правилам, що й громадяни Литви.

Попри це рішення влади, деякі вищі навчальні заклади вирішили продовжити повне чи часткове фінансування навчання українських студентів.

Мова про:

  • Вільнюський коледж;
  • Вільнюський технічний університет імені Гедімінаса;
  • Університет Вітаутаса Магнуса.

Нагадаємо, глава литовського уряду Інгріда Шимоніте повідомила, що країна перерахувала один мільйон євро, зокрема, на відновлення дитячої лікарні Охматдит у Києві.

Литва передала Україні нову партію військової допомоги

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five + twelve =

Back to top button