Світ

Лукашенко зробив першу заяву після затримання Протасевича

Олександр Лукашенко заявив, що повідомлення про мінування літака Ryanair, на якому перебував опозиційний журналіст, засновник Телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич, надійшло зі Швейцарії.  Про це він сказав на зустрічі з депутатами, передає БЕЛТА.

«Як ми повинні були вчинити на тлі каскаду «мінування» з IP-адрес Польщі? Літак розгорнули біля БелАЕС. А якби раптом Системи безпеки АЕС були переведені в режим повної бойової готовності?» – зазначив Лукашенко.

Він підкреслив, що недоброзичливці Білорусі «перейшли від організації бунтів до етапу удушення».

«Як ми і прогнозували, наші недоброзичливці ззовні, так і всередині країни, змінили методи атаки на державу. Вони переступили безліч червоних ліній, перейшли межі здорового глузду і людської моралі», – заявив президент Білорусі.

Лукашенко також сказав, що три людини вийшли з літака в Мінську, щоб не повертатися з Вільнюса, а з них зробили «фейкових співробітників КДБ».

Влада, за словами Лукашена, «в зародку придушила хвилю неонацизму».

«Наші дії могли здатися надмірними тим, хто виправдовує їх злодіяння. Але ця стратегія життєво важлива для країни», – сказав Лукашенко.

Нагадаємо, 23 травня літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюсу, розвернули в Мінськ. В літаку був засновник опозиційного Телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич з дівчиною. Їх обох затримали. Вибухівки в літаку не знайшли.

Керівник авіакомпанії Ryanair Майкл О’Лірі заявив, що примусова посадка рейсу Афіни – Вільнюс у Білорусі була «викраденням, що спонсорується державою».

25 травня державні білоруські ЗМІ поширили відео із затриманих журналістом, засновником опозиційного Телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем. На відео Протасевич заявив, що «дає зізнавальні свідчення» у справі, яку проти нього порушили в Білорусі.

Україна та більшість європейських країн припинили авіасполучення з Білоруссю.

 

Back to top button