Світ

Лукашенко підписав закон про СМС-повістки

Лукашенко підписав закон про СМС-повістки

Фото: Пресслужба Олександра Лукашенко

Олександр Лукашенко днями зробив низку войовничих заяв

Закон посилює відповідальність за ухилення від заходів щодо призову на службу в армії та за неявку до військкомату.

Формальний лідер Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон Про зміну законів з питань забезпечення національної безпеки, який дозволяє сповіщати громадян про явку до військкомату чи призов на військову службу за допомогою СМС. Про це повідомило видання Зеркало у суботу, 6 квітня.

Вказано, що цей закон включає багато важливих змін щодо військової служби та мобілізації у Білорусі. Відтепер ставити на військовий облік молодих людей почнуть не з 16, а з 17 років.

Викликати громадян до військкомату, у тому числі при мобілізації, можна буде не лише паперовою повісткою, а й за допомогою СМС-повідомлення. А паперові повістки можуть вручити призовнику не лише вдома, а й взагалі будь-де.

Також закон посилює відповідальність за ухилення від заходів щодо призову на службу в армії та за неявку до військкомату. За ухилення від армії можна буде отримати вже не два, а три роки позбавлення волі. А штрафи зростуть у кілька разів.

У військкомів буде право обмежувати виїзд з Білорусі громадян, які “порушують обов’язки з військового обліку та ухиляються від заходів призову на військову службу” – тепер це стосується ухилянтів не лише від строкової служби та служби в резерві, а й тих, хто ухиляється, наприклад, від військових та спеціальних зборів.

Крім того, на військову службу за контрактом можна буде набирати людей будь-якого віку, людей, які перебувають під слідством, із непогашеною судимістю, ув’язнених із колоній – таке рішення зможе ухвалити Лукашенко, якщо це знадобиться для “забезпечення інтересів оборони та національної безпеки”.

Перелік інших змін досить великий: підвищується вік перебування у запасі для військовозобов’язаних жінок-рядових, змінюється перелік громадян, які мають право на відстрочку під час мобілізації, при військкоматах створюватимуться загони посилення тощо.

Практично всі положення закону набудуть чинності вже 7 квітня.

Нагадаємо, на поточному тижні Олександр Лукашенко відверто визнав, що готує Білорусь до війни.

А раніше Лукашенко погрожував Литві та Польщі нападом на Сувальський коридор − ділянку між Калінінградською областю Росії та Білоруссю, яка належить Литві та Польщі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button