Україна

Лубінець: Окупанти возять українських дітей на “просвітницькі екскурсії”


Лубінець: Окупанти возять українських дітей на просвітницькі екскурсії

Дітей возять до РФ не тільки на вистави, в парки і на екскурсії, їм ще й показують спеціально створені музейні експозиції “Подвиг народа”, а також агітують брати участь у військових квестах.

До кінця року російські загарбники відправлять 10 тисяч українських дітей із тимчасово окупованих територій Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей до Москви та Санкт-Петербурга за маршрутами так званого “культурного просвітництва”. Про це за результатами моніторингу пресслужб, інформаційних інтернет-каналів російської та окупаційної влади на тимчасово окупованих територіях повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Омбудсмен розповів, що спеціально для українських дітей загарбники розробили так звану “Культурну карту 4+85”. У її межах для дітей з окупованих територій пропагандисти створили вісім “просвітницьких” маршрутів, щоб “правильно і доступно” ознайомити їх “з багатою культурною спадщиною великої країни”.

“Унікальними досягнення Росії”, як стверджують пропагандистські пабліки, уже мали змогу примусово “помилуватися” діти з Луганщини і Донеччини, тепер окупанти готують подібні поїздки для 300 дітей із Запорізької області.

Повідомляється, що дітей возять не тільки на вистави, в парки і на екскурсії, їм ще й показують спеціально створені музейні експозиції “Подвиг народа”, а також агітують брати участь у військових квестах.

“Усупереч положенням Конвенції про права дитини, машина російської пропаганди працює без упину. Апробувавши ще з 2014 року серед населення Криму різні способи викорінення самоідентичності та належності до українського народу, нині окупанти зосередили увагу на українських дітях, які разом з батьками вимушено опинилися під владою російського агресора”, – зазначив Дмитро Лубінець.

За словами омбудсмена, у хід йдуть всі важелі впливу: до особливо вільнодумних дітей застосовують більш радикальні методи – аж до переслідувань і допитів. А загалом із дошкільного віку починається «патріотичне виховання» дітей і знайомство з «визволителями», які ще вчора прийшли в їхній дім зі зброєю.

“Я говорив про це у Нью-Йорку, Римі, Кракові, і не втомлюсь повторювати – примусово занурюючи українських дітей в російський освітній і культурний простір, РФ продовжує насильницьку геноцидну політику проти України. Стирається не одне покоління українців. У сучасному світі, де основоположними постулатами для цивілізованих країн є захист невід’ємних прав та свобод людини незалежно від країни народження і місця походження, так не повинно бути”, – наголосив Лубінець. 

Раніше повідомлялося, що окупанти погрожують “органами опіки” тим сім’ям, чиї діти без паспорта РФ.

П’ятеро дітей з Херсонщини повернулися до батьків з окупованих територій

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button