Світ

Китайські астрономи вперше передбачили злиття чорних дір – новини

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО


Фото з відкритих джерел

Вони перебувають на відстані 1,2 мільярда світлових років від Землі в активному ядрі галактики SDSSJ1430+2303

Китайські астрономи вперше в історії спостережень завчасно передбачили злиття двох надмасивних чорних дір. Статтю з висновками вчених було опубліковано на сервері препринтів arXiv, повідомив журнал Science.

За інформацією дослідників, дві гігантські чорні діри із загальною масою в сотні мільйонів Сонців зіллються в період від ста до трьохсот днів, або, за іншим методом аналізу, до трьох років. Вони перебувають на відстані 1,2 мільярда світлових років від Землі в активному ядрі галактики SDSSJ1430+2303.

Вважається, що надмасивні чорні діри ховаються в серці більшості, якщо не всіх, галактик, але вчені не знають, як вони стають такими великими. Іноді діри поглинають навколишню матерію, нагріваючи її і змушуючи галактику яскраво сяяти. Однак цього недостатньо, щоб пояснити масу чорних дір.

Передбачається, що вони здатні швидше набирати вагу за рахунок злиття: після зіткнення галактик їх центральні чорні діри стають гравітаційно пов’язаними.

Команда астрофізиків під керівництвом Ніна Цзяна з Університету науки та технологій Китаю, використовуючи телескоп ZTF у Каліфорнії, виявила періодичне світіння ядра галактики SDSSJ1430+2303 та припустила, що спостерігає пару надмасивних чорних дір.

Найчастіше періодичні коливання яскравості астрономічних об’єктів пов’язані з їх обертанням, навколо осі або навколо інших тіл, проте в цьому випадку цикл коливань прискорюється, що може вказувати на зближення двох тіл.

“Моя перша думка полягала в тому, що це має бути пов’язане з парою надмасивних чорних дір”, – наголосив Цзян.

Наголошується, що висновки китайських учених ще не підтверджені іншими дослідниками, проте багато астрономів зацікавилися цією темою та мають намір вивчити питання.

Новини за темою: Телескоп Hubble виявив чорну діру, яка допомагає створювати нові зірки

Нагадаємо, раніше серед численних кулястих зоряних скупчень, що обертаються навколо велетенської галактики Андромеда у вигляді супутників, знайшли незвичайну чорну діру. Маса B023-G078 рівняється приблизно 6,2 мільйона мас Сонця.


[ad_2]
Source link

Back to top button