Світ

Китай заявив про “консенсус 110 країн” щодо України

Китай заявив про консенсус 110 країн щодо України

Фото: МЗС Китаю

Лі Хуей (на фото – другий ліворуч) на переговорах у Бразилії

Наразі головним пріоритетом є “охолодження ситуації” в Україні, вважає спецпредставник уряду КНР.

Так званий “консенсус” Китаю і Бразилії з шести пунктів щодо завершення війни в Україні здобув підтримку в більш як 110 країнах. Про це сказав спецпредставник уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей під час поїздки до Бразилії, повідомило напередодні МЗС Китаю.

За його словами, зараз головним пріоритетом є “охолодження ситуації”.

“Китай і Бразилія спільно опублікували так званий консенсус із шести пунктів щодо просування політичного врегулювання «української кризи» (так в обох країнах називають загарбницьку війну Росії проти України – ред.). Ця заява здобула підтримку більш ніж 110 країн”, – заявив Лі Хуей під час переговорів із головним радником президента Бразилії з питань міжнародної політики Селсо Аморімом.

Китайський дипломат запевнив, що Пекін готовий зміцнювати контакти й координацію з бразильською стороною в питанні політичного врегулювання “кризи в Україні” та наголосив на необхідності спільних зусиль для остаточного її вирішення.

У повідомленні йдеться, що Аморім, своєю чергою, висловив готовність влади Бразилії до взаємодії з Китаєм із метою просування “консенсусу з шести пунктів” та створення умов для врегулювання “кризи”.

Китай і Бразилія опублікували свій “консенсус” 23 травня. Вже в першому пункті йдеться про необхідність деескалації ситуації на фронті – утримання від розширення бойових дій та їх загострення. При цьому взагалі не згадується про відновлення територіальної цілісності України, тоді як минулого року в першому “мирному плані з 12 пунктів” це положення йшло першим.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо Китай захоче, то він може змусити Росію зупинити війну.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button