Світ

Китай пропонує ядерним країнам укласти угоду

Китай пропонує ядерним країнам укласти угоду

Китай виступив з ініціативою щодо ядерної зброї

Ініціатива передбачає договір між державами про незастосування ядерної зброї першими одна проти одної та ядерне роззброєння.

Китай пропонує держави з ядерним арсеналом домовитися про угоду “про незастосування ядерної зброї першими одна проти одної”. Про це у середу, 28 лютого, повідомляє Reuters.

Зазначається, що генеральний директор департаменту контролю над озброєннями МЗС Китаю Сунь Сяобо в рамках Конференції з роззброєння у Женеві закликав ядерні держави виконати свої “особливі та пріоритетні обов’язки” щодо ядерного роззброєння відповідно до Конвенції ООН.

Він зазначив, що Конференції з роззброєння повинна визначити дорожню карту або графік для міжнародного правового інструменту, який захистить неядерні держави від загрози ядерної зброї.

“Держави, що володіють ядерною зброєю, повинні провести переговори та укласти договір про незастосування ядерної зброї першими одна проти одної або зробити політичну заяву з цього приводу”, – сказав Сунь.

Як відомо, Росія та США мають найбільші у світі ядерні арсенали. А Китай та Індія наразі є єдиними ядерними державами, які офіційно дотримуються політики “незастосування першими”.

Сунь також закликав до універсального, недискримінаційного, нерозповсюджуваного порядку експортного контролю для вирішення проблем глобальної безпеки та сприяння більшій відповідності в галузі біохімії для підтримки авторитету системи договорів про контроль над озброєннями.

Окрім того, китайський дипломат вважає, що необхідно приділити увагу розробці міжнародних норм та протидіяти новим науково-технічним викликам у таких галузях, як штучний інтелект, космічний простір та кіберпростір.

Він описав міжнародну ситуацію зі стратегічною безпекою як таку, що стоїть перед новими викликами, і що країни з найсильнішою військовою силою неодноразово “порушували договори”, щоб “домагатися власної абсолютної переваги”.

Раніше повідомлялося, що РФ відпрацювала застосування ядерної зброї на випадок вторгнення КНР.

Не лише по Україні. Репетиції ядерних ударів у РФ

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button