Світ

Китай підозрюють у втручанні у вибори Канади – Reuters

Китай підозрюють у втручанні у вибори Канади - Reuters

Фото: Unsplash

Китай втручався у двоє останніх виборів в Канаді

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо створив комісію з вивчення іноземного втручання у вибори в країні.

Канадська служба розвідки та безпеки (CSIS) з’ясувала, що агентурна мережа Китаю втручалася в останні вибори в країні – у 2019 та 2021 роках. Про це у понеділок, 8 квітня, повідомляє Reuters.

“Ми знаємо, що КНР таємно та обманним шляхом втрутилася у вибори як у 2019, так і 2021 році”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в обох випадках ця діяльність мала прагматичний характер і була зосереджена насамперед на підтримці тих, хто вважався або “прокитайським”, або “нейтральним” з питань, що становлять інтерес для уряду КНР.

“Державні суб’єкти можуть успішно здійснювати іноземне втручання в Канаду, тому що це має мало юридичних чи політичних наслідків. Таким чином, зовнішній вплив має низький ризик та високий прибуток”, – йдеться в оцінці CSIS.

Згідно з офіційним переписом 2021 року, в Канаді проживає близько 1,7 млн осіб китайського походження, що становить трохи менше ніж 5% від загальної чисельності населення.

За даними ЗМІ, Китай посилив свою підтримку Росії. Пекін забезпечує Москву супутниковими знімками для військових цілей, а також мікроелектронікою, верстатами для танків, оптикою і паливом для ракет.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button