Світ

Кремль створює умови для дестабілізації Молдови – ISW

Кремль створює умови для дестабілізації Молдови - ISW

Фото: Соцмережі (ілюстративне фото)

Кремль створює умови для дестабілізації Молдови

Російський чиновник заявив, що РФ готова налагодити погіршення відносин між Молдовою та Придністров’ям “як посередник і гарант” у врегулюванні.

Кремлівські чиновники та пропагандисти встановлюють інформаційні умови для дестабілізації Молдови з метою запобігти інтеграції Молдови в ЄС і Захід. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Як відомо, директор Другого департаменту країн Співдружності незалежних держав (СНД) Міністерства закордонних справ Росії Олексій Поліщук, заявив в інтерв’ю ТАСС,  опублікованому  28 січня, що Молдова почала “знищувати свої зв’язки” з державами-учасницями СНД і очолюваною Росією організацією СНД в цілому, а також що ходять чутки про те, що Молдова планує покинути СНД до кінця 2024 року.

За його словами, це рішення не принесе користі ні інтересам, ні громадянам Молдови, а також буде невигідним для економіки Молдови. Поліщук також заявив, що врегулювання придністровського питання в Молдові перебуває в “глибокій кризі” і що економічний тиск Молдови на Придністров’я з початку 2024 року “ще більше відтягнув” будь-яке вирішення. Поліщук заявив, що РФ готова налагодити погіршення відносин між Молдовою та Придністров’ям “як посередник і гарант” у врегулюванні.

Віце-прем’єр-міністр Молдови Олег Серебрян 28 січня заявив, що Молдова не повернеться до переговорного процесу щодо Придністров’я у форматі 5+2, доки російсько-українські відносини не покращаться і війна Росії в Україні триватиме.

РФ, зокрема, звинуватила Україну в тому, що вона відмовилася від Мінських угод, які в основному заморозили конфлікт після російського вторгнення в 2014 році напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році, і Росія, можливо, встановлює інформаційні умови, щоб висунути подібні претензії проти Молдови.

Раніше ISW оцінював, що Кремль, ймовірно, створює інформаційні умови для виправдання майбутньої російської агресії в Молдові під виглядом захисту своїх “співвітчизників за кордоном” і “Русского мира”.

Росія може спробувати виправдати свою агресію або зусилля з дестабілізації в Молдові, стверджуючи, що жителі Придністров’я знаходяться в небезпеці через нібито відмову Молдови від процесу врегулювання в Придністров’ї.

Аналітики ISW припускають, що Кремль, можливо, звертається до риторичних наративів, які апелюють до ширшої аудиторії за межами “русского мира”.

Нагадаємо, президентка Молдови Мая Санду заявила, що її країна намагається захистити себе від ризиків дестабілізації з боку Росії, але вразливі місця все ще залишаються.

Раніше повідомлялося, що Молдова планує модернізувати систему ППО для захисту від Росії.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button