Світ

Корсика зробила крок до автономії у складі Франції

Корсика зробила крок до автономії у складі Франції

Фото: bonifaciо

Голова регіональної адміністрації Корсики Жиль Сімеоні привітав “рішучий крок”

Надання острову особливого статусу вимагатиме підтримки як Національних зборів, так і Сенату країни.

Уряд Франції і посадовці острова Корсика під час переговорів узгодили формулювання запропонованих змін до конституції країни, які надають острову автономний статус. Про це заявив журналістам міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен після переговорів сторін, повідомляє телеканал France24.

Проєкт передбачає “визнання автономного статусу” Корсики “у складі (Французької) Республіки”. Новий статус острова “враховує її власні інтереси, пов’язані з її середземноморською відокремленістю, (і) з її історичною, мовною та культурною спільнотою, яка розвинула особливі зв’язки зі своєю землею”.

Сторони погодилися, що “закони і правила можуть бути адаптовані” на острові під наглядом вищих судових інстанцій Франції.

Голова регіональної адміністрації Корсики Жиль Сімеоні привітав “рішучий крок” на шляху до автономії. 

Надання Корсиці особливого статусу у французькій конституції вимагатиме підтримки як Національних зборів, так і Сенату, що робить це надскладним завданням для уряду меншості президента Емманюеля Макрона, який не контролює жодну з палат парламенту. 

Ультраправа партія Національне об’єднання пообіцяла відкинути цей проєкт, звинувативши Макрона у спробі “деконструювати французьку націю”. Консервативні Республіканці, які домінують у Сенаті, традиційно ворогують з корсиканськими націоналістами і не бажають передавати владу автономістським рухам.

Нагадаємо, 10 березня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Макроном. Глави держав, серед іншого, обговорили свою майбутню зустріч в Україні.

Пізніше стало відомо, що візит президента Франції Еммануеля Макрона до України був відкладений, бо він хоче привезти до Києва “відчутні результати”. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button