Світ

Коронавірус загострить військові конфлікти у світі – експерти

Ми перебуваємо на початку ери потрясінь, що наростатимуть в одній країні за іншою

Директор Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI) Ден Сміт застеріг щодо небезпеки загострення міжнародних конфліктів і посилення терористичної активності внаслідок спричиненої коронавірусом кризи.

Про це повідомляє 1NEWS.

“Ця проблема особливо гостро стосується Іраку й Сирії. В Іраку вже помітні ознаки відродження діяльності терористичного угруповання “Ісламська держава”, – заявив Сміт в інтерв’ю групі видань Funke Media Group, опублікованому в вівторок, 12 травня. “У Ємені також можливе посилення протистояння. В Афганістані може й далі посилюватися вплив радикального ісламського руху “Талібан””, – визнав експерт.

Крім того, існує загроза нового витка напруженості в Африці, зокрема на сході континенту та в деяких регіонах Західної Африки, додав Сміт. У деяких регіонах поширення епідемії значно послабило функціонування держорганів та погіршило інфраструктуру. Як наслідок, люди не отримували підтримки й допомоги, якої потребували.

“Тож деякі з них приєднаються до агресивних збройних угруповань, що обіцяють їм допомогу, приміром, доступ до продовольства”, – пояснив директор SIPRI.

На небезпеку посилення міжнародної напруженості вказав також і президент аналітичного центру ICG Роберт Меллі.

“Економічний колапс після спричиненої коронавірусом кризи позначиться на всіх конфліктних зонах, – застеріг Меллі. – Ми перебуваємо на початку ери потрясінь, що наростатимуть в одній країні за іншою”.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button