Світ

Король Чарльз: коли коронація та цікаві фактиСюжет

Король Чарльз: коли коронація та цікаві факти

Британський король Чарльз та Камілла, королева-консорт

Процес коронації у Великій Британії залишається в основному незмінним вже понад тисячу років і тепер організатори спираються на цю структуру.

Після смерті королеви Великобританії Єлизавети II престол успадкував її старший син Чарльз. У наступні дні його було офіційно проголошено Карлом III і новим монархом країни, і тепер, після кількох місяців кропіткої підготовки, наближається його коронація.

Церемонія відбудеться вже цієї суботи, 6 травня, об 11:00 за британським часом (13:00 за Києвом) у Вестмінстерському абатстві. Карл буде коронований разом із його дружиною Каміллою, королевою-консортом. За інформацією Букінгемського палацу, “коронація відображатиме роль монарха сьогодні і в майбутньому, спираючись при цьому на давні традиції та пишну видовищність”.

Що таке коронація?

Коронація – це одночасно символічна релігійна церемонія, під час якої коронується суверен, і фізичний акт покладання корони на голову монарха. Він формалізує роль монарха як глави англіканської церкви та знаменує передачу титулу та повноважень.

Однак насправді монарху не обов’язково бути коронованим, щоб стати королем. Едуард VIII правил без коронації, а Чарльз автоматично став королем на момент смерті королеви Єлизавети II.

Скромна церемонія

Процес коронації залишається майже таким, як і тисячу років тому. Британська церемонія – єдина подія такого роду, що залишилася в Європі.

Очікується, що коронаційна хода Карла буде скромнішою. Хода Єлизавети налічувала 16 тисяч учасників. Цього разу король і Камілла вирушать у Вестмінстерське абатство у відносно сучасному кінному візку з електричними склопідйомниками та кондиціонером. Зокрема, вони їздитимуть у державній кареті Diamond Jubilee, вперше використаній у 2014 році, а потім повернуться до державної карети Gold, яка використовувалася на кожній коронації з 1830-х років.

При цьому в коронації візьмуть участь понад шість тисяч військовослужбовців, що зробить її найбільшою військовою церемоніальною операцією за останні 70 років.

Що відбувається під час служби у монастирі?

Служба складається з кількох етапів:

  • Визнання: Стоячи поряд з 700-річним коронаційним кріслом, монарх буде представлений гостям архієпископом Кентерберійським. Збори повинні вигукнути: “Боже, бережи короля!”.
  • Присяга: суверен присягне дотримуватися закону і у вірності Англіканської церкви.
  • Помазання: з короля знімуть церемоніальне вбрання, і він сяде на коронаційне крісло. Архієпископ Кентерберійський помаже руки, груди і голову короля святою олією, приготовленою за секретним рецептом, але, як відомо, вона містить амбру, квіти апельсина, троянди, жасмин і корицю. Олія, створена для Чарльза, не міститиме інгредієнтів тваринного походження.
  • Інвестітура: спочатку королю буде вручено державу, Скіпетр з хрестом і Скіпетр з голубом, а на його палець буде надіте кільце суверена, яке символізує королівську гідність. Зрештою, Чарльза увінчують Імперською державною короною, також відомою як корона святого Едуарда XVII століття із чистого золота. Нею користуються лише під час коронації через велику вагу. Зазначимо, що після коронації на балконі Букінгемського палацу король одягне імперську державну корону, виготовлену для коронації Георга VI. Вона має три тисячі дорогоцінних камінців.
  • Зведення на престол і данина поваги: король встане з коронаційного крісла і його зведуть на трон. За традицією за цим слідує клятва на вірність, яку приносять архієпископ та інші священнослужителі, після чого присягнути на вірність повинні пери та члени королівської родини. Схиливши коліно, вони зобов’язуються служити королю “не шкодуючи життя свого” і цілують його праву руку.

Так само буде помазана і коронована королева-консорт.

Де дивитися коронацію?

Коронацію Чарльза та Камілли можна буде подивитися у прямому ефірі та на YouTube британських телеканалів BBC, ITV 1 та Sky News.

Королівська родина Великобританії також має свій YouTube-канал. Ймовірно, The Royal Family Channel також вестиме трансляцію, як це було в день державного похорону королеви Єлизавети ІІ.

Зазначимо, що деякі канали розпочнуть трансляцію на годину раніше, о 10:00 за британським часом (12:00 за Києвом), коли Карл III та Камілла розпочнуть свою ходу від Букінгемського палацу до Вестмінстерського абатства.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button