Світ

Конфлікт Польщі та України: як він вплине на війнуСюжет

Конфлікт Польщі та України: як він вплине на війну

Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Як може вплинути суперечки Києва та Варшави на війну

Західні ЗМІ пов’язують суперечку Варшави з Києвом з внутрішньою політикою Польщі, але побоюються, що протистояння вплине на постачання зброї в Україну.

Польща була одним із головних постачальників зброї для Києва та одним із найвірніших союзників України з початку повномасштабного вторгнення, але останніми днями відносини між країнами серйозно зіпсувалися на тлі зернової кризи. Ця суперечка призвела до бурхливої реакції і взахідних ЗМІ.

Журналісти газети The New York Times побоюються, що конфлікт Варшави та Києва може поставити під загрозу згуртованість Європи у її підтримці України. В той же час, видання зазначає, що саме внутрішня політика Варшави могла зіграти роль у розвитку суперечки з Києвом. У Польщі та Словаччині найближчими тижнями пройдуть загальні вибори, і фермери в обох країнах утворюють важливий виборчий блок.

Ще одне американське видання Associated Press також пов’язує гострі заяви з боку польської сторони з майбутніми виборами.

“Зараз польські чиновники, які намагаються виграти парламентські вибори наступного місяця за допомогою голосів фермерів, які висловлюють занепокоєння деякими останніми кроками України, в тому числі скаргою до Світової організації торгівлі щодо заборони на ввезення українського зерна з Польщі та двох інших країн ЄС”, – зазначається в статті.

Фермери здебільшого є консервативно налаштованим електоратом, і граючи на їх занепокоєні щодо ситуації із зерном, представники партії Право і справедливість можуть очікувати на їх голоси на жовтневих парламентських виборах, додає видання.

Німецький телеканал Deutsche Welle нагадав про масові протести польських аграріїв минулої весни, через які прем’єр міністр країни Матеуш Моравецький переконав Європейську комісію запровадити ембарго на українське зерно. Тепер же коли сплив термін дії ембарго, а вибори попереду, Моравецький вирішив не ризикувати новими, можливими протестами, а ініціювати односторонню заборону на імпорт зерна. Тим не менш, надія на компроміс все ще є: польське ембарго стосується імпорту, але не транзиту українського зерна – такий висновок роблять автори статті.

Телеканал CNN акцентував увагу на те, як гнів Польщі вилився в неоднозначну заяву Варшави про постачання зброї Україні. Хоча президент Анджей Дуда роз’яснив, що це буде стосуватись виключно нової зброї, яку закуповує його країна,  CNN зазначає, що позиція Польщі щодо озброєнь залишається незрозумілою. Більше того, будь-яка зміна польської військової та стратегічної підтримки України матиме значні наслідки.

“Київ та його союзники будуть стурбовані тим, що якщо Варшава займе нове ставлення до майбутніх поставок зброї, інші європейські країни, які коливаються, відчують менший тиск, щоб також збільшувати поставки. Отже, навіть якщо цю суперечку буде вирішено і вантажі попрямують до Києва, як і раніше, цей епізод приніс урок обом країнам”, – говориться в матеріалі.

Видання Bloomberg також висловлює побоювання можливій ескалації конфлікту, і що він є несвоєчасним ударом під час візиту Зеленського до Нью-Йорку, який як раз таки спрямований на посилення допомоги Україні.

У статті мова і йдеться про той факт, що Польща є фактично воротами для 90% західної військової допомоги, і якщо перепалка матиме довготривалий характер це створить серйозну небезпеку для військового потенціалу України, а також вселить впевненість у власних силах в Росії. 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button