Світ

Колишній прем’єр Малайзії просить повернути конфісковані в нього мільйони

Колишній прем’єр-міністр Малайзії Наджиб Разак, звинувачений в корупції, зажадав повернути конфісковані поліцією 116,7 млн рингіт (більше 28 мільйонів доларів), пише «Lenta.ru» з посиланням на The Straits Times.

За заявою політика, велика частина конфіскованих коштів належала не йому, а раніше правлячій Об’єднаній малайській національнй організації (ОМНО). Наджиб заявив, що з моменту конфіскації пройшло вже більше трьох місяців, проте звинувачень в зв’язку з цим висунуто не було, тому гроші повинні бути повернуті.

Він також пояснив, що для глави ОМНО є нормальним зберігати у себе частину грошей, що належать партії, в тому числі пожертви.

У червні під час обшуків поліція виявила у Разака цінності на 273 мільйони доларів. Серед вилученого з приміщень, що належать родині екс-глави уряду, – прикраси, аксесуари, готівкові гроші, а також документи, що відносяться до скандалу з фондом 1MDB.

Разак займав пост прем’єр-міністра Малайзії з 3 квітня 2009 року. Він позбувся його під час виборів в травні 2018-го, що пов’язують саме із звинуваченнями в корупції. Після поразки на виборах Разака і його дружину кілька разів допитували, в даний момент їм заборонений виїзд з країни.

1MDB був створений в 2009 році для фінансування інфраструктурних проектів в Малайзії. У 2015 році розгорівся скандал: з’ясувалося, що з фонду вивели близько 3,5 мільярда доларів. Крім того, 1MDB набрав боргів на 11 мільярдів доларів. Разака, який очолював консультаційну раду 1MDB, звинуватили в розкраданні 700 мільйонів доларів. Антикорупційна комісія країни в результаті виправдала його.

Back to top button