Історичний центр Вільнюса перетворять на ресторан просто неба
Міська влада планує перетворити історичний центр на відкритий простір, щоб підтримати ресторанну галузь, передає 1NEWS з посиланням на hmarochos.kiev.ua.
У Вільнюсі, столиці Литви, планують перетворити багато вулиць та відкриті простори на бари, ресторани та кафе, щоб дозволити ресторанній галузі повернутися до роботи, а також створити умови для соціального дистанціювання, щоб уникнути подальшого поширення вірусу COVID-19.
Про це рішення повідомили у п’ятницю. Місто вирішило надати 18 громадських локацій для використання закладами харчування. Вже до ранку понеділка подали заявку 162 компанії, які хочуть скористатися цією можливістю.
«Активність (подання заявок – ред.) досить велика, що свідчить про те, що заклади громадського харчування визнають цю можливість як ефективну та важливу для виживання їхнього бізнесу», — зазначив мер Вільнюса Ремігіюс Шімашіус.
До ініціативи планують залучати громадські простори, які раніше рідко використовувались для подібних цілей. Серед них Соборна площа в Старому місті, що внесена до світової спадщини ЮНЕСКО.
«Кафе, що знаходяться поблизу цих площ і вулиць зможуть безкоштовно встановити столи на відкритому повітрі й таким чином відновити свою діяльність під час карантину», — додав мер міста.
В країні зафіксовано 1344 випадки коронавірусу та 44 випадки смерті, але деякі заходи карантинного локдауну вже почали скасовувати. Цього тижня, з дотриманням заходів соціального дистанціювання, там відчинилися магазини, перукарні та салони краси, бібліотеки, музеї і кафе.
До цього громадські заклади харчування мали лише два варіанти заробітку та збереження робочих місць під час карантину: готувати їжу на виніс або обмежувати кількість відвідувачів як всередині, так і зовні.
Однак навіть цей дозвіл не дозволить працювати багатьом закладам. Раніше влада запровадила обмеження щодо роботи закладів у Старому місті, де вулички та алеї занадто вузькі, щоб дотриматись відстані в один метр до пішохідних доріг та два метри — між столиками. Тож, дотримуючись цих вимог, деякі заклади взагалі не можуть обслуговувати клієнтів надворі.