Світ

Іспанія не дозволила зайти в свій порт двом російським військовим кораблям

Міністерство закордонних справ Іспанії не відповіло на прохання Росії про захід її двох військових кораблів – великого протичовнового корабля “Віце-адмірал Кулаков” і рятувального буксирного судна “Алтай” – у порт міста Сеута, іспанського напівексклава в Північній Африці, передає 1NEWS з посиланням на DW.

Відомо, що йшлося про триденний візит, який повинен був початися 18 серпня. Російські кораблі повинні були дозаправитися в Сеуті і поповнити запаси продовольства. Одночасно планувалося, що члени екіпажів могли відвідати місто.

Прохання про захід кораблів було спрямоване Росією ще на початку літа. У відповідь іспанське МЗС вимагало інформацію про маршрут і цілі їх плавання, на що російська сторона не відповіла. Іспанія, своєю чергою, не відповіла на російське прохання і, таким чином, не дозволила судам зайти в Сеуту.

Примітно, що судна ВМС Росії зупинялися в Сеуті в останні десятиліття досить регулярно. Ці заходи викликали в останні роки критику з боку союзників Іспанії по НАТО і Євросоюзу. Так, Європарламент попросив іспанський уряд пояснити, наскільки його “гостинність” стосовно росіян узгоджується з санкціями ЄС, накладеними за анексію Криму.

Своєю чергою, незгоду з заходом російських кораблів неодноразово висловлювала Велика Британія, враховуючи, що Сеута розташована недалеко від її військово-морської бази в Гібралтарі. Лондон вважає, що російський флот може використовувати свою стоянку для збору інформації про цю базу.

До слова, обслуговування російських військових кораблів було досить вигідно Іспанії – воно приносило доходи Сеуті. Однак, тепер Іспанія повинна відмовляти Москві, як член Євросоюзу, враховуючи згадані санкції. Запитуючи у Росії маршрут кораблів, Мадрид заздалегідь знав, що відповіді не отримає, оскільки Москва заявила іспанській стороні ще в 2016 році, що плани її флоту є військовою таємницею і не розголошуються.

 

 

 

 

Back to top button