Україна

Загроза нацбезпеці? “Наїзд” нардепки на ЗалужногоСюжет


Загроза нацбезпеці? Наїзд нардепки на Залужного

“Слуга народу” Мар’яна Безугла закликала відправити главкома у відставку. Це викликало гостру реакцію у політиків і в соцмережах.

Народна депутатка України від партії Слуга народу, яка до того ж є членом комітету нацбезпеки, оборони та розвідки, Мар’яна Безугла спровокувала серйозний скандал своєю новою заявою. Зокрема, вона засумнівалася в компетентності Головнокомандуючого Валерія Залужного і почала вимагати його відставки. Зазначимо, що це вже не перший за останні дні “наїзд” Безуглої на Главкома.

“Таке керівництво має піти”

Як вважає Безугла, Залужний має піти з посади через відсутність плану “задуму на 2024 рік”.

“Так, Головнокомандувач ЗС України, не зміг надати план задуму на 2024. Ні великий, ні маленький, ні асиметричний, ні симетричний. Військові просто сказали, що їм треба забирати не менше 20 тис. громадян на місяць. Ця проблема наростала влітку, як на Ставці так і в Парламенті при плануванні бюджету на 2024”, – написала нардепка.

За її словами, у парламенті запитували Главкома під що планувати бюджет, якою він бачить війну, а також ставили низку запитань щодо фінансування ЗСУ, закладення коштів під ротацію, демобілізацію та закупівлю необхідних медичних засобів.

“Ця дискусія була непублічною, але напруження наростало і зараз ситуація така, що якщо військове керівництво не може надати ніякого задуму на 2024 рік, а всі їхні пропозиції щодо мобілізації зводяться до того, що треба більше людей без жодної пропозиції зі змін системи ЗСУ, то таке керівництво має піти”, – додала депутатка.

“Мар’яна – загроза”

Першими на допис Бузуглої в соцмережах звернули увагу аналітики міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm. Експерти назвали його таким, що має “ознаки спланованої ІПсО в інтересах певних політичних груп та грає на руку країні-агресору РФ”.

Відомий волонтер Роман Донік вказав на небезпеку перекладання Безуглою відповідальності на військових і звинуватив її у відвертій брехні.

“Безугла відчиняє скриньку Пандори. Тим більше вона навмисно провокує перекладаючи всю відповідальність з політиків та виконавчої влади на військових. Дуже багато де бреше. При чому бреше вибірково дуже суб’єктивно і намагаючись зачепити “болісні теми”. Навмисно користуючись тим, що більшість цивільних не розуміють всі ті підпорядкування та рівні взаємодії. Нападки на військових закінчяться дуже погано. Суспільство почне захищати військових. Потім це вже буде не відкотити”, – написав Донік.

Журналіст Віталій Портников назвав Бузуглу “дуже небезпечною для країни”. Він звернув увагу на те, що нардепка не вперше критикує керівництво Генштабу, втім уперше пролунав прямий заклик до його відставки не від анонімного телеграм-каналу, а від чинного представника владної партії.

На думку Портникова, цей допис навряд чи можна вважати лише персональною думкою депутатки. Він, радше, є висловлюванням позиції ширшого кола людей, пов’язаних із владою.

“Коли держава підриває довіру до збройних сил, керівництво яких для суспільства є найбільшим авторитетом, то можна говорити, що влада стріляє собі щонайменше в ногу. І в суспільство загалом”, – додав журналіст.

Позицію Портникова підтримує представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський. За його словами, Безугла може становити “реальну загрозу національній безпеці з огляду на її поведінку”.

Заступник командира Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ Максим Жорін від імені військових попросив, щоб “неадекватні люди не пхали свій ніс в справи мобілізації, війни та військових”.

Окремі депутати, які не мають та ніколи не мали жодного стосунку до війська, щобільше – ганьблять своїми діями всю країну – ходять у формі чи в мілітарі. Або ж обговорюють події на фронті, військові рішення, продукують якісь ідіотські ініціативи. Всім було б набагато краще, якби дурні, некомпетентні й неадекватні люди не пхали свій ніс в справи мобілізації, війни та військових”, – заявив Жорін.

Народний депутат Олексій Кучеренко, в свою чергу, вже написав звернення до спікера парламенту з вимогою зняти Безуглу з посади заступника голови комітету з питань нацбезпеки та оборони.

Як говориться в зверненні, її звинувачення на адресу Валерія Залужного “спрямовані на створення відкритого конфлікту між владою та військовим керівництвом країни”.

“Вона не вперше публічно озвучує малозмістовні нападки та провокації у бік Залужного. Як раніше прокоментували у ЗСУ, поки країна у війні, дехто робить свою ворожу справу – намагається вбити клин між людьми, від яких зараз залежить перебіг історії нашої держави”, – написав Кучеренко.

Реакція соцмереж

Українці в соцмережах були менш стриманими ніж політики та військові. Користувачі “закидали” депутатку гнівними коментарями та обурливими дописами. Окрім цього, мережу заполонили меми через постійні недоречні заяви Безуглої.

 
Однак така гостра реакція не зупинила одіозну депутатку. Сьогодні зранку вона знову звинуватила Залужного в тому, що “він не контролює власні ЗСУ” і зажадала звільнити начальника Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного генерал-лейтенанта Павла Ткачука.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button