Світ

Газові сховища Європи заповнені на 83% – ЄК

Газові сховища Європи заповнені на 83% – ЄК

Фото: АР (архивное фото)

Подібні показники впливають на весь ринок, стабілізують і знижують ціни

Єврокомісія зазначає, що Євросоюз зміг перевищити запланований раніше показник заповненості ПСГ на 80%.

 

Тепла зима і запобіжні заходи дозволили ЄС стабілізувати ціни на газ і забезпечити заповнення газових сховищ на рівні 83%. Цей показник є навіть вищим за ті, що були восени. Про це заявив під час брифінгу у Брюсселі представник Єврокомісії Тім Мак-Фі у середу, 4 січня.

 

“За останніми даними, є близько 83 відсотків заповнення газом їхніх потужностей. Це досить хороша позиція, особливо цієї пори року. Ми мали на меті досягти 80 відсотків заповнення у листопаді минулого року. Як бачимо, цієї зими ми перевищили цей показник. Завдяки спостережуваній теплій погоді попит був нижчим, ніж у попередні роки, тому запаси газу залишаються на високому рівні”, – розповів він.

 

За його словами, така ситуація істотно впливає на весь ринок, стабілізує та знижує ціни.

 

“Заповнення сховищ є одним із заходів, що дозволили нам створити “подушку безпеки” на цю зиму. Ми також схвалили механізм ринкової корекції, приділили багато часу й енергії диверсифікації енергетичного постачання. Ми бачили рекордні рівні поставок скрапленого газу LNG, і це був один з головних ресурсів, які прийшли на заміну російському газу, який ми більше не імпортуємо”, – наголосив Мак-Фі.

 

Він зазначив, що ЄС усвідомлює виклики, які постануть перед ним у підготовці до наступної зими, і вже ухвалив необхідні правові рішення задля їхнього подолання. Зокрема встановлено правові межі для спільної закупівлі газу, вперше в історії, за участю всіх зацікавлених країн ЄС.

 

“Зараз ситуація така: у нас “здоровий” рівень заповнення сховищ газу на початок цього року, але виклики зберігаються. Тому все, що ми маємо зробити, – це виконувати рішення, прийняті торік, і просувати довгострокові реформи для розвитку відновлюваних джерел та енергоефективності. Відповідні пропозиції вже на столі у наших законодавців, тому ми очікуємо на їхнє прийняття так швидко, як це можливо”, – додав представник Єврокомісії.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button