Світ

ФСБ била українських біженців на кордоні РФ та Естонії – ЗМІ

ФСБ била українських біженців на кордоні РФ та Естонії - ЗМІ

Фото: Рostimees

Українців затримували під приводом вигаданих правопорушень

Представники російських спецслужб змушували українців роздягатися, знімали компрометуючі відео та робили фото.

Представники ФСБ РФ били українських біженців на пунктах перетину кордону з Естонією. Про це повідомляє Рostimees в п’ятницю, 12 квітня.

З моменту вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року ФСБ розглядає українців як потенційних ворогів, зазначає ЗМІ.

Видання зазначає, що також посилилися переслідування громадян України на автомобільних пунктах пропуску Куничная Гора та Шумилкино на кордоні з Естонією.

Українці, які перетинали кордон, повідомили, що зазнавали утисків: профайлінгові інтерв’ю про них та їхні зв’язки, заповнення анкет, перевірка комунікацій, вилучення даних та побиття.

Працівники ФСБ змушували їх роздягатися, а потім фотографували. ФСБ також робила відеозаписи, які згодом могли бути використані для компрометації осіб, які перетинали кордон.

Українців затримували під приводом вигаданих правопорушень і змушували погодитися на перевірку на детекторі брехні. Ці дії росіян призводили до затримок у перетині кордону для інших осіб.

З кінця 2023 року ФСБ також почала переслідувати людей з Естонії та інших країн ЄС. Повідомлялося про випадки насильства, але інформації про фізичне насильство щодо естонців не надходило. Однак ті естонці, які відвідували Росію, розповідали, що під час перетину кордону до них застосовували інші методи, описані українцями.

Нагадаємо, торік у жовтні стало відомо, що на єдиному КПП між Росією та Україною, через який на Батьківщину повертаються українці з РФ і окупованих територій, замерзають люди: він не витримує потоку людей.

Понад 10 тисяч українців повернулися з РФ гуманітарним коридором

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button