Світ

Фінляндія відмовилася передати Україні ватажка неонацистської групи Русич

Фінляндія відмовилася передати Україні ватажка неонацистської групи Русич

Фото: Соцмережі

Ян Петровський, що тепер змінив ім’я на Владислава Тордена

Верховний суд Фінляндії стверджує, що причина відмови полягає “в умовах українських в’язниць”.

Верховний суд Фінляндії відмовився екстрадувати в Україну російського неонациста Яна Петровського, командувача так званої диверсійно-штурмової групи Русич. Про це повідомляє фінське видання Helsingin Sanomat в п’ятницю, 8 грудня.

Причину відмови нібито полягає “в умовах українських в’язниць”, які Європейський суд з прав людини визнав такими, що порушують третю статтю Конвенції з прав людини (ніхто не може піддаватися катуванням і нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню).

Верховний суд Фінляндії припускає, що саме таке поводження може загрожувати Петровському.

Крім того, суд закликав негайно звільнити росіянина, якщо для його тримання під вартою не буде жодної причини.


Яна Петровського затримали за підозрою у порушенні імміграційного законодавства в аеропорту Гельсінкі 20 липня. Україна офіційно вимагала його екстрадиції. Петровського, що воював на боці  так званої “ДНР”, підозрюють у військових злочинах в Україні у 2014-2015 роках.

Петровський, який змінив ім’я на Владислава Тордена і мав посвідки на проживання в Норвегії та Фінляндії, попросив в останній притулку, побоюючись, що в країні розшуку на нього чекають тортури і нелюдське поводження. У зв’язку з видачею Яну Петровському посвідки влада Фінляндії вирішила змінити систему оформлення таких дозвільних документів.

У разі, коли б Фінляндія видала Петровського, це був би перший випадок екстрадиції росіянина, обвинувачуваного у військових злочинах.

Як ми вже писали, поліція Фінляндії затримала росіянина, якого підозрюють у скоєнні терористичних злочинів на території Донецької та Луганської областей України у 2014-2015 роках. Йдеться про російського воєнного злочинця Ян Петровського, одного з лідерів неонацистського угруповання Русич, яке воює проти України з 2014 року. 

Пізніше російські неонацисти відмовилися воювати в Україні через те, що російський МЗС не домагається звільнення Петровського.

Російського нациста Петровського залишили під вартою

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button