Світ

Експерти прогнозують рекордний обвал російської економіки

Падіння ВВП країни в квітні-червні складе 16%, що є гіршим квартальним показником щонайменше з початку 1990-х років, інформує 1NEWS з посиланням на Главком.

Економіку Росії очікує рекордний обвал за підсумками другого кварталу 2020 року через пандемію коронавірусу. Про це пише Bloomberg з посиланням на власні розрахунки, засновані на даних російського Мінфіну.

Агентство прогнозує, що падіння ВВП країни в квітні-червні складе 16%, що є гіршим квартальним показником щонайменше з початку 1990-х років. «З карантином, продовженим до кінця травня, падіння ВВП у другому кварталі, ймовірно, буде більш глибоким, ніж під час світової фінансової кризи 2008 року», – сказав аналітик Bloomberg Economics Скот Джонсон.

Дані агентства IHS Markit свідчать, що російський авторинок минулого місяця пережив «чорний квітень», оскільки продажі впали на 72% у порівнянні з аналогічним місяцем попереднього року. Індекс ділової активності PMI обробної галузі в квітні впав до мінімуму з 1997 року.

Як повідомлялося, карантин у Росії був оголошений з 30 березня і передбачалося, що він діятиме до 5 квітня, однак у зв’язку з високими темпами поширення коронавіруса режим двічі продовжувався і в цілому діяв шість тижнів. Про його завершення було оголошено 12 травня.

За оцінками експертів, на падіння ВВП Росії у квітні вплинули не лише режим самоізоляції, але й різке здешевлення нафти. «Зокрема, середня ціна російської нафти Urals у квітні становила $18,2 за барель – проти $71,5 у 2019 році.

 

 

 

 

Back to top button