Світ

Екскомандувач НАТО розкритикував Туреччину за відмову пропустити тральщики

Екскомандувач НАТО розкритикував Туреччину за відмову пропустити тральщики

Фото: Соцмережі (ілюстративне фото)

Туреччина мала пропустити тральщики для України

Анкара могла дозволити прохід через свої протоки тральщиків, які Британія передала Україні, оскільки вони є оборонними кораблями.

Колишній Верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс заявив, що намір Туреччини зупинити передачу Україні двох британських військових кораблів суперечить її зобов’язанням перед Альянсом, передає Politico.

Як повідомляється, адмірал США у відставці назвав “невдалим” рішення Туреччині відмовити у проході через свої протоки двом кораблям класу Sandown Королівського військово-морського флоту Великої Британії. Судна передали Києву для допомоги в розмінуванні судноплавних шляхів у Чорному морі.

На думку Ставрідіса, Туреччина “безумовно, могла вирішити дозволити прохід оборонних кораблів, таких як тральщики, в Чорне море”, тому що “існує достатня свобода дій” відповідно до Конвенції Монтре, а тральщики мають суто оборонний характер.

“Це чітка позиція НАТО, з якою Туреччина погодилась у рамках своєї ролі в НАТО”, – зазначив адмірал.

Аналізуючи відносини Туреччини з Росією і Заходом, Ставрідіс зазначив, що Анкара “занадто наполегливо намагається досягти балансу і повинна повністю покластися на свою роль члена НАТО”.

“Росія є небезпечною державою-агресором і серійним порушником прав людини, яка щодня загрожує Альянсу в повітрі, на морі, на землі, у кіберпросторі та в космосі. Це не складний вибір”, – сказав він.

У свою чергу екскомандувач ВМС Туреччини, адмірал Джем Гюрденіз уже відповів на критику американського колеги. Він зазначив, що Анкара хоче уникнути “пролиття турецької крові” в рамках “війни у Чорному морі від імені США і НАТО”.

Раніше повідомлялося, що уряд Туреччини вирішив не пропускати через свою протоку мінно-пошукові кораблі, які Україні подарувала Британія. 

Ердогана обурило, що Україна обігнала Туреччину на шляху до ЄС

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button