Світ

Диверсанти у цивільному. План перевороту у МолдовіСюжет

Диверсанти у цивільному. План перевороту у Молдові

Россия готовила провокации в Молдове?

Президент Молдови Майя Санду звинуватила Росію у спробі втручання у внутрішні справи держави.

 

Україна передала Молдові дані щодо планів Росії влаштувати переворот у країні. Президент Молдови Майя Санду підтвердила, що українська сторона передала їй плани Кремля щодо дестабілізації ситуації, і що готувалися силові дії із залученням диверсантів з-за меж країни – з Росії, Білорусі та Балкан.

 

Короткостроковий план

 

“Це короткостроковий план, який передбачає диверсії із залученням осіб із військовою підготовкою, перевдягнених у цивільне. Вони планують насильницькі дії, у тому числі напади на деякі держустанови та захоплення заручників”, – заявила Санду.

 

За її словами, надіслані Києвом матеріали містять докладну документацію логістики для організації цих диверсійних дій.

 

“План передбачає використання людей з-за меж країни для насильницьких дій у Молдові. Наприклад, матеріали містять інструкції для в’їзду до Молдови громадян РФ, Білорусі, Сербії та Чорногорії”, – додала президент.

 

Також Санду розповіла, що під виглядом мирних протестів готують спробу захоплення влади у Кишиневі.

 

Президент додала, що силові структури Молдови готуються запобігати цим провокаціям і тримають ситуацію під контролем.

 

Кремль біситься

 

Росія неодноразово допускала різкі та грубі випади на адресу Молдови та молдавського керівництва, зокрема після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

 

Серед останнього, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що із Молдови намагаються зробити “другу Україну”.

 

Санду повідомила, що люди з військовим досвідом мали діяти під прикриттям, видаючи себе за цивільних осіб. До їхньої місії також мали входити напади на державні установи та захоплення заручників.

 

Санду закликала парламент надати додаткові повноваження спецслужбам та заявила, що “спроби Кремля принести насильство в нашу країну зазнають невдачі”.

 

Російський вплив

 

Молдова залежить від постачання природного газу з Росії. Минулого року там відбулися відключення електроенергії, що збіглося з атаками Росії на енергетичну інфраструктуру України.

 

Головний соціалістичний та комуністичний опозиційний блок Молдови має міцні зв’язки з Москвою. Попередник Майї Санду на посту президента Ігор Додон також підтримував тісні зв’язки із Росією.

 

У квітні минулого року напруженість у Молдові різко зросла після серії вибухів у Придністров’ї, який підтримує Росія сепаратистський регіон Молдови. Це викликало побоювання, що країну можуть втягнути у війну Росії в Україні. Придністров’я із населенням близько 470 тисяч осіб перебуває під контролем сепаратистської влади після громадянської війни 1992 року.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button