Світ

Два словака на бусі: як блокували кордон з УкраїноюСюжет

Два словака на бусі: як блокували кордон з Україною

Фото: facebook.com/serhiy.derkach

Черга на польсько-українському кордоні (ілюстрація)

Вчорашнє перекриття українського кордону у Словаччині – це одиночна і не офіційна акція протесту.

Напередодні словацькі перевізники начебто приєднались до акції протесту польських колег і почали блокувати український кордон. Перекриття руху вантажівок розпочалось 21 листопада о 13.30. Проте менше чим через добу мітингарі пішли на поступки і розблокували кордон.

Згодом виявилось, що ця акція була не зовсім офіційною, а блокували кордон два словака, перекривши дорогу бусом. То ж що відомо про ситуацію – читайте в сюжеті.

“Невідомі без попереджень заблокували рух”

Перетин словацького кордону з Україною для фур блокувався у пункті пропуску Вишнє Нємецьке, що примикає до КПП Ужгород. За інформацією словацького інформаційного агентства TASR, блокувала пункт перетину лише одна машина. 

Пізніше керівник профспілки перевізників Словаччини UNAS Станіслав Скала заявив, що його організація не має відношення до цієї акції протесту. Поки, за його словами, організація чекає переговорів між офіційними особами Євросоюзу, Польщі та України, перш ніж офіційно розпочати блокаду українського кордону з польськими колегами.

Українська митниця в Telegram також зазначила, що “невідомі без попереджень заблокували рух вантажного транспорту”, але додала, що офіційної інформації від словацької сторони Київ не отримував.

Переговори з прикордонниками

Сьогодні зранку речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко повідомив, що словацькі мітингарі опівночі розблокували пункт пропуску Вишнє Нємецьке і почали пропускати вантажівки. Загалом в черзі тільки минулої доби було оформлено на в’їзд 173 фури, а на виїзд – 104.

Як пояснив Демченко, розблокувати кордон вдалось після переговорів зі словацькими прикордонниками. Проте, як виявилось згодом, сама акція протесту була без дозвільних документів, а блокували кордон два невідомі чоловіки на бусі з причепом.

“Не зовсім офіційна” акція

Це підтверджує і заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач. За його словами, блокування україно-словацького кордону було “не зовсім офіційним”.

“Опівночі фактично поліцейські прибрали машину, яка стояла і блокувала рух. Ця акція, яка була, вона була не зовсім офіційна і не представляла якихось перевізників Словаччини. Це така була одиночна акція. Абсолютно без ніяких документів. Поліція склала протокол на правопорушника. Як нам сказали колеги зі Словаччини, він є одними із перевізників, але він не є членом якоїсь великої асоціації”, – сказав Деркач в етері Радіо Свобода.

Спілка перевізників Словаччини теж підтвердила, що вони не проводили жодної акції з блокування кордону з Україною, додав заступник міністра.

“Ми спілкуємося зараз через наших колег з посольства Словаччини з можливими, я б так сказав, протестувальниками, з організацією перевізників Словаччини, яка заявляє про те, що може блокувати кордон. Але вони підтвердили, що вони не планували цей страйк досі, тому що вони чекають відповіді від Європейського Союзу і від уряду Словаччини на їхній запит”, – пояснив Деркач.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button