Світ

Дуда підписав закон про обмеження пільг для українських біженців

Дуда підписав закон про обмеження пільг для українських біженців

Фото: Unsplash (ілюстративне фото)

Соціальна допомога за програмами “800+” і “добрий старт” надаватиметься українським сім’ям лише у разі, якщо дитина ходить до польської школи.


Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на її території, яка продовжує термін легального перебування. Про це повідомила пресслужба канцелярії президента Польщі в понеділок, 10 червня.

 

Термін легального перебування українських біженців від війни в Польщі продовжується з 30 червня до 30 вересня 2025 року. Це дозволить громадянам України і далі отримувати доступ до медичних послуг, сімейних та соціальних виплат.

Соціальна допомога за програмами “800+” (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і “добрий старт” (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) тепер надаватиметься українським сім’ям лише у разі, якщо дитина ходить до польської школи.

 

Закон також передбачає, що для отримання номера PESEL українець зобов’язаний пред’явити дійсний проїзний документ, а заявку на PESEL зі статусом UKR треба буде подавати “негайно після прибуття” до Польщі.
 

Крім того, скасовується одноразова соціальна допомога для українських біженців у розмірі 300 злотих ($75), а також грошова компенсація від держави для власників приватного житла, які надавали прихисток та харчування українським біженцям.


Додатково передбачається запровадити конкретні підстави для анулювання дозволу на тимчасове проживання громадян України.

Нагадаємо, до повномасштабного вторгнення РФ в Україну у Польщі проживало від 1,5 до 2 млн українців, ще 1,3 млн українців виїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року. Однак зараз кількість біженців з України зменшилась до 950 тисяч.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button