Події

Прокурори на захисті державних інтересів: на Миколаївщині захищено пам’ятки а…

Прокурори на захисті державних інтересів: на Миколаївщині захищено пам’ятки археології – кургани

????Коментують: начальник Управління представництва інтересів держави в суді Миколаївської обласної прокуратури Тетяна Стояна та науковий співробітник Інституту археології НАН України Олександр Смирнов.

????За позовами органів Миколаївської обласної прокуратури усунуто перешкоди у користуванні чотирма пам’ятками археології місцевого значення – курганами епохи пізньої бронзи та раннього заліза на території Баштанського та Первомайського районів.

????Ці пам’ятки археології, всупереч вимог законодавства, були передані у власність громадян у складі земель сільгосппризначення.

????Виявивши такі випадки, органи прокуратури звернулися до суду із позовами про усунення перешкод державі в особі Миколаївської обласної військової адміністрації користуватися цими пам’ятками.

????Кургани – це поховальні споруди періодів з IV тисячоліття до н.е по II тисячоліття н.е: від Стародавньої Греції та Риму, кочівників, черняхівської культури, Середньовіччя і аж до османського часу.

????Під час розкопок курганів археологи знаходили багато золотих прикрас, посуду та одягу знатних скіфів та сарматів, зброю та обладунки половецьких воїнів, статуї вождів, антропоморфні стели та інші артефакти.

????Незаконне перебування курганів у приватній власності та безконтрольне їх розорювання під час сільськогосподарських робіт призводить не лише до руйнування зовнішнього шару пам’ятки, але і до втрати можливості дослідити її вміст.

????Задоволення таких позовів сприяє збереженню для наступних поколінь безцінних надбань як складової історії та національної самосвідомості українців, особливо в умовах військової агресії рф, яка прагне знецінити наші історичні надбання.

Video is too big

Back to top button