Світ

Чехія закупить для України боєприпаси коштом заморожених активів РФ

Чехія закупить для України боєприпаси коштом заморожених активів РФ

Фото: АрміяІnform

Поставки боєприпасів, що фінансуються доходами від заморожених активів ЦБ РФ, відбудуться в найближчі місяці

ЄС раніше вирішив, що прибутки від заморожених російських активів спрямують саме на негайну військову підтримку України.

Чехія тепер має доступ до ще одного важливого джерела коштів, з яких фінансуватиме постачання вкрай необхідних Україні боєприпасів великого калібру. Мова про прибутки від заморожених у країнах ЄС статків Центробанку Росії. Про це повідомляє міністерство оборони Чеської Республіки.

Глава відомства Яна Чернохова заявила, що таким чином можна буде поставити Україні кілька сотень тисяч одиниць великокаліберних боєприпасів.

Країни-члени ЄС у травні 2024 року вирішили, що прибутки від заморожених російських активів будуть спрямовані саме на негайну військову підтримку України. Загальна сума цих коштів становить 1,4 мільярда євро, частину з них зможе використовувати міноборони Чехії.

Відповідно до вимог донора грошей – у даному випадку ЄС – міноборони виступатиме посередником у закупівлі боєприпасів таким чином, щоб забезпечити нагальні військові потреби, визначені українською стороною.

Поставки боєприпасів, що фінансуються доходами від заморожених активів ЦБ РФ, відбудуться в найближчі місяці. 

Нагадаємо, у квітні стало відомо, що  Чехія знайшла для України понад мільйон снарядів. Мова йде переважно про боєприпаси калібру 155 мм.

Згодом, 25 червня, прем’єр-міністр Петр Фіала повідомив, що Чехія поставила Україні першу партію артилерійських снарядів відповідно до чеської програми допомоги Києву.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 × one =

Back to top button