Світ

Чехія висилає двох дипломатів РФ

Чеська Республіка вислала з країни двох російських дипломатів у зв’язку з випадком ймовірного замаху на чеських політиків за допомогою рицину (білкового токсину рослинного походження), передає 1NEWS з посиланням на УНН.

Про це заявили на позачерговій пресконференції прем’єр-міністр держави Андрей Бабіш і міністр закордонних справ Томаш Петржічек.

“Вся справа виникла у результаті внутрішньої боротьби між співробітниками російського посольства у Празі, коли один з них направив в Службу безпеки цільову інформацію про запланований напад на чеських політиків”, – сказав Бабіш.

За словами Петржічека, чеські дипломати, в тому числі і він, намагалися вирішити питання без розголосу, але позиція Росії не залишала їм іншого вибору, окрім як оголосити двох дипломатів персонами нон-грата. За словами міністра, Чеська Республіка зробила це, знаючи, що у відповідь, ймовірно, буде крок з російського боку.

“Ми хотіли вирішити цю ситуацію без розголосу і з самого початку спілкувалися з російським посольством у цьому контексті. Але у підсумку дипломатичне вирішення виявилося неможливим – підхід Російської Федерації не дає нам вибору, навіть із усвідомленням відповідних кроків”, – сказав Петржічек.

За словами Бабіша, інцидент завдав шкоди чесько-російським відносинам і спровокував надмірний тиск на чеські сили безпеки. За словами прем’єр-міністра, Чехія не може толерувати подібні події на своїй території.

“Ми суверенна держава, і такі дії на нашій території є неприйнятними”, – додав прем’єр.

У той же день від російської сторони послідувала негайна реакція.

“Мова йде про сфабриковану провокацію. Даний недружній крок, який спочатку був заснований на бездоказових звинуваченнях у ЗМІ, свідчить про відсутність у Праги бажання нормалізувати деградовані останнім часом не з нашої вини російсько-чеські відносини”, – йдеться у заяві посольства РФ, розміщеному у п’ятницю в Facebook.

Нагадаємо, навесні поточного року чеський журнал Respekt повідомив про особу з дипломатичним паспортом, яка планувала використовувати смертельну отруту, рицин, для замаху на життя мера Праги і глав двох районів міста.

Провівши власне розслідування, ряд журналістів прийшли до висновку, що цією людиною є Андрій Вікторович Кончаков, директор Російського центру науки і культури у Празі. Сам центр стверджує, що 34-річний Кончаков народився у Москві і закінчив Національний університет ядерних досліджень, що спеціалізується на міжнародних відносинах.

 

 

 

Back to top button