Світ

Чехія допоможе урятувати українські стародруки

Чехія допоможе урятувати українські стародруки

Фото: Глава Херсонской ОВА Александр Прокудин

Херсонська обласна бібліотека імені Гончара

Росіяни цілеспрямовано бомбардують книгарні та архіви і “хочуть стерти український народ”, вважають у Чехії.

Для збереження українських стародруків та інших унікальних книжкових видань міністерство культури Чехії у співпраці з Національною бібліотекою Чеської Республіки  створили спеціальну програму Archa – Ковчег. Про це у середу, 7 лютого, повідомляє Novinky.cz.

Ініціатори проєкту звернулися до бізнесу, організацій, фахівців та усіх небайдужих із проханням зібрати кошти, щоб обладнати дві спеціальні пересувні реставраційні майстерні, які б могли доїхати до міст і районів в Україні, які постраждали від російських бомбардувань і обстрілів, щоб урятувати український книжковий фонд.

Згідно з планами, такі майстерні будуть готові вирушити до України в середині 2024 року. Фахівці сподіваються, що вони дістануться міст, які найбільше постраждали від російської агресії.

Як пише видання, з 21 листопада минулого року також триває збір коштів на Ковчег №2. Його використовуватимуть для оцифрування документів, щоб запобігти їх безповоротній втраті.

Цільова сума – 12 мільйонів крон, наразі на веб-сайті zapojmeukrajinu.cz зібрано понад 460 000 крон.

Під час обстрілу Херсона вранці в п’ятницю, 24 листопада, росіяни влучили в дитячу бібліотеку.

За час повномасштабного вторгнення РФ зруйнувала в Україні понад 220 бібліотек, близько 400 споруд було пошкоджено, знищено майже 200 млн примірників книжкового фонду. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button