Світ

Чеченські кримінальні клани “окупували” Німеччину

Експерти констатують безсилля спецслужб у протистоянні їм

Загальна кількість чеченців, які проживають у Німеччині, оцінюється, за різними підрахунками, у 20-50 тисяч осіб. За словами німецького експерта з питань Чечні та ісламізму Крістіана Остгольда (Christian Osthold), оцінювати ступінь проникнення чеченських кланів у структури організованої злочинності дуже складно, оскільки чеченці є вкрай замкнутими і вважають доноси негідним вчинком.

Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на Deutsche Welle.

Вихідці з Чечні мають залізну волю та відвагу – вкрай важливі якості для успіху в злочинному світі, констатує Остгольд. За його словами, це найбільш складний тип злочинця. А якщо додати до цього брак поліцейських в цілому і відсутність серед них фахівців, які володіють чеченською мовою, стає зрозумілим, чому берлінська поліція не може протистояти чеченським кланам. Остгольд знає проблему не з чуток – він консультує відповідні відділи німецьких спецслужб.

Найбільше чеченців живе в федеральній землі Бранденбург. Місцеві газети пишуть про те, що конфліктів за участю вихідців з Кавказу стає все більше, а поліція безсила. За словами міністра внутрішніх справ Бранденбурга Карла-Гайнца Шретера (Karl-Heinz Schröter), переселенці з Північного Кавказу схильні не лише до сильної закритості від оточуючих (клановості), але і до вирішення конфліктних ситуацій за допомогою грубої сили, що стає великим головним болем для поліції.

Про те, наскільки напружена ситуація, свідчить відмова у 2017 році багатьох громад цієї федеральної землі приймати чеченців під приводом того, що в центрах з прийому біженців не залишилось вільних місць.

За даними Федерального відомства з охорони конституції (спецслужби, яка спеціалізується на контррозвідці і перебуває у підпорядкуванні МВС Німеччини), між структурами організованої злочинності за участю вихідців з Північного Кавказу і радикальними ісламістами існують окремі зв’язки.

Судовий процес у Берліні за участю трьох чеченців і трьох уродженців Косова може тривати до початку літа. Наразі останнє засідання суду призначено на початок червня, що, втім, не виключає можливості того, що вирок можуть оголосити раніше.

 

Back to top button