Світ

Б’ють на 300 км. Конгрес хоче передати ЗСУ ATACMSСюжет

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Обидві американські правлячі партії одностайні щодо передачі Україні далекобійних ракет для РСЗВ.

У США обидві партії – Демократична та Республіканська – підтримують надання Україні керованих балістичних ракет ATACMS для ракетних систем залпового вогню HIMARS. Заклики американських законодавців до негайних поставок посилилися після публікації відео з жорстокими тортурами та вбивством українського військовослужбовця та теракту в Оленівській в’язниці, де окупанти вбили 50 полонених, у тому числі захисників Азовсталі. Кореспондент.net розповідає подробиці.

 

Американці за передачу Україні далекобійних ракет

У Конгресі США обидві партії підтримують постачання Україні ракет ATACMS, які можуть вражати цілі на відстані 300 кілометрів. В американському уряді вважають, що зробити це необхідно терміново, заявила член Палати представників від Демократичної партії США Елісса Слоткін минулого четверга.

Конгрес наполягає на додатковій військовій допомозі в найближчі три-шість тижнів, оскільки Збройні сили планують контрнаступ на півдні країни. Американські законодавці хочуть, щоб ЗСУ “максимально” досягли успіху в деокупації своїх територій.

“Ви знаєте, про що в основному йшлося на цьому брифінгу: що ми можемо і маємо зробити для українців, буквально в найближчі три-шість тижнів, дуже швидко… Я думаю, що ми ясно почули від президента Зеленського і нам підтвердили сьогодні – українці справді хочуть кілька разів дати по зубах Росії до початку зими”, – сказала Слоткін.

Заклики як американських законодавців, експертів і політиків, так і звичайних громадян стали звучати наполегливіше після масового вбивства українських військовослужбовців у Оленівці, що знаходиться на території “ДНР”, та появи в мережі відеозапису з жорстоким вбивством військового ЗСУ, якого перед цим катували, у тому числі, кастрували.

Так, старший радник американського Конгресу Пол Массаро закликав США надати Україні ATACMS та танки. “Варварство і розпуста російських загарбників обурливі. Кастрація, знущання, зґвалтування, вбивства дітей, знищення міст. Неприборкане зло”, – написав він у Twitter.

При цьому він наголосив, що російське зло може зупинити лише Україна, і закликав дати їй більше зброї, необхідної для перемоги над ворогом.

“Російське зло закінчиться лише українською перемогою. ATACMS для України. І сучасні бойові танки. Дайте їм усе. Все, що їм потрібно, щоб покласти край цьому злочину проти людства”, – написав Массаро.

Цьому питанню присвячена ціла серія твітів у його мікроблозі. Варто зазначити, що майже весь Twitter складається з закликів про допомогу Україні у війні з Росією.

Голова Комітету збройних сил Палати представників Конгресу США Адам Сміт минулого тижня розповів, що просуває ідею передачі Україні ATACMS.

“Чим більша дальність – тим краще, тому що в цій війні той, хто може бачити на більш далекі відстані, хто може стріляти на далекі відстані, перебуватиме у вигіднішій позиції”, – сказав він Радіо Свободі.

Сміт зазначив, що американці вже побачили результати роботи HIMARS в Україні і з більшою дальністю дії “російським військовим було б складніше ховати все необхідне для забезпечення армії”.

“Ми вже бачимо, що вони починають складувати його трохи далі, вглиб території. Тому я думаю, ми маємо надати ракети більшій дальності. Делегація, з якою я прибув до України, а це двопартійна делегація Комітету Палати представників США зі збройних сил повністю солідарна у цьому питанні. Усі п’ять членів делегації виступають за надання ракет більшої дальності. І ми продовжимо захищати цю ідею”, – зазначив він.

Конгресмен зазначив, що 50-50 систем HIMARS і подібних до них навряд чи вдасться зібрати, метою для США є передача Україні 25-30 таких систем і “максимальна кількість ракет до них”.

 

Білий дім проти, але Україна наполягає

Наприкінці липня радник президента Джо Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що метою США є не лише підтримка та захист України, а й недопущення третьої світової, тому ЗСУ не отримають далекобійні ракети.

Він додав, що Байден при цьому схвалив передачу Україні високоточних снарядів для HIMARS, а США, в тому числі, постачають ЗСУ різні ударні безпілотники, які ефективно використовують українські військовослужбовці.

Проте український уряд практично не має сумнівів, що отримає ATACMS. Так, міністр оборони України Олексій Резніков заявив минулого місяця, що отримання ATACMS – наступний логічний крок Пентагону. Про це докладно у матеріалі Естонія отримає далекобійні HIMARS: а Україна?

Аналітик Національного інституту стратегічних досліджень, військовий експерт Микола Бєлесков вважає, щоб домогтися від американських партнерів постачання ATACMS, необхідно попрацювати над аргументами, оскільки Росія залякує ядерною відповіддю на будь-який удар по об’єктах в окупованому Криму.

Аналітик наголошує, що до цього Україна показала, що чітко використовує боєприпаси М31 у РСЗВ HIMARS з військових цілей – терором цивільного населення ЗСУ не займаються.

“Ракета з дальністю 300 кілометрів не становить жодної загрози для стратегічних ядерних сил Московії та основних політичних/економічних центрів. Майбутній розгром сил Московії в Україні, у тому числі за допомогою ATACMS, не є екзистенційною конвенційною загрозою для Московії, що виправдовувало б загрози/застосування ядерної зброї”, – пише Бєлесков у своєму каналі в Telegram.

За його словами, те, що США поки що не дають Україні ATACMS, не означає, що треба опускати руки – необхідно продовжувати роботу над цим. І робота з цього питання ведеться, говорив Резніков.

 

Що відомо про ATACMS

Тактичні ракети ATACMS – це балістичні снаряди, що дозволяють стріляти на дистанцію до 300 кілометрів. Існує кілька модифікацій, які відрізняються дальністю та точністю.

За допомогою HIMARS можна запускати одну ракету ATACMS, а з MLRS М270, які вже стоять на озброєння ЗСУ, – дві. HIMARS більш мобільний, тому його вогневі можливості менше, ніж у більш важкій гусеничній М270.

ATACMS – не нове покоління ракет. Це класична балістична ракета, розроблена ще наприкінці 80-х років і далі проходила лише модернізацію.

Для армії США вона вже вважається застарілою і знята з виробництва, а її термін експлуатації триває до досягнення оперативної готовності ракет PrSm, які зараз проходять активні випробування.

Спочатку вона створювалася для знищення насамперед позицій протиповітряної оборони, передових точок заправки паливом, пунктів управління та подібних об’єктів.

Якщо Україна отримає ракети ATACMS, то, швидше за все, вони належать до типу M48, M57 або M57E1 – все з комбінованою інерційною та супутниковою системою наведення, дальністю до 300 кілометрів та 250-кілограмовою фугасною бойовою частиною.

ЗРК-невидимки, сильні танки. Нова зброя у ЗСУ

Вперше ATACMS було використано під час операції Буря у пустелі – для знищення батарей ППО та вузлів зв’язку іракських військ. За час операції американці вразили близько 200 вантажних автомобілів і техніки. Ефективність бойового застосування цих систем виявилася досить високою.

ATACMS летить за так званою напівбалістичною траєкторією, коли початковий розгін відбувається за заздалегідь запрограмованою жорсткою траєкторією, а весь наступний політ – після досягнення апогею – відбувається в керованому режимі.

Ракета управляється за допомогою аеродинамічних кермів за сигналами від бортової системи управління, яка безперервно визначає передбачувану точку падіння та виробляє команди для поєднання її з метою.

Характеристики ATACMS

Завдяки ATACMS українські військові матимуть можливість бити по стратегічних об’єктах окупантів на території Криму. Це стосується і Кримського мосту – головної артерії для перекидання російських військових та техніки на півострів – та ціллю №1 для ЗСУ.

Крім того, під удар потрапляють залізничне сполучення в Криму, склади зі зброєю та військові бази, кораблі в портах та інші цілі, яких на півострові накопичилося безліч з 2014 року.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button