Світ

Британській МІ-5 наказали зосередитися на шпигунах з Росії та Китаю


Зростання викликів шпигунства з боку Москви та Пекіну є більш актуальним, ніж тероризм, вважає влада Великобританії.

Уряд Великобританії наказав контррозвідувальній службі МІ-5 “переорієнтувати” зусилля з боротьби проти терористів на боротьбу зі шпигунством з боку Росії, Китаю та Ірану. Про це 1 червня повідомило видання The Telegraph з посиланням на джерела.

Зазначається, що внутрішній і міжнародний тероризм залишається пріоритетом для MI-5, однак зараз більше ресурсів спрямовується на контррозвідувальні операції щодо Росії, Китаю та Ірану.

“Міністри попросили МІ-5 зосередити більшу частину своїх зусиль на загрозі шпигунства, особливо на державній загрозі з боку Китаю, Росії, а останнім часом також Ірану”, – зазначило високопоставлене урядове джерело.

Співрозмовник газети нагадав, що у 2018 році Британія вислала 23 російських шпигунів у відповідь на отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, і з того часу Москва “намагається залучити нові ресурси, щоб закрити прогалини”.

Також підтримка Великобританією України у війні проти Росії призвела до посилення шпигунської діяльності. 

За даними джерел у розвідці, близько 20 співробітників китайського посольства в Британії, ймовірно, працювали як шпигуни. Китайські агенти також активні в наукових колах, бізнесі та навіть у мистецтві.

Крім того, розвідники вважають, що Іран використовує організовані злочинні угруповання для проведення операцій із залякування та планування вбивств у Великобританії. 

“Рівень терористичної загрози залишається значним, що означає ймовірність нападу, але насправді проблеми, які наразі представляють Китай та Росія, є більш нагальними”, – зауважило інше урядове джерело. 

Нагадаємо, у квітні Британія офіційно звинуватила в шпигунстві на користь Китаю двох осіб.

Сім’я шпигунів з віллою. Агенти РФ у Чехії

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button