Світ

Британія підтримає спрощений вступ України в НАТО

Британія підтримає спрощений вступ України в НАТО

Фото: Unsplash

Британія готова підтримати спрощену процедуру вступу України до НАТО

Україна продовжує займатися реформою своїх збройних сил під час війни проти Російської Федерації, звернули увагу в Лондоні.

Велика Британія готова підтримати вступ України до НАТО за спрощеною процедурою. Про це у середу, 21 червня, повідомляє The Guardian з посиланням на заяву міністра закордонних справ Британії Джеймса Клеверлі.

Клеверлі зазначив, що Британія підтримає пропозицію щодо відсутності необхідності в проходженні України етапу Плану дій щодо членства (ПДЧ) для вступу до військового альянсу.

“Я думаю, що позиція Британії була б дуже і дуже прихильною, якби ми відійшли від плану дій щодо членства, визнавши, що випадки як Швеції, так і Фінляндії не вимагали цього. Українці продемонстрували свою прихильність до реформи Збройних сил і проявили себе на полі бою. І я думаю, що всі союзники НАТО визнають це”, – заявив Клеверлі.

Процес ПДЧ передбачає, що країни-кандидати отримують оцінки і поради в міру того, як вони здійснюють кроки, спрямовані на досягнення критеріїв НАТО в оборонній та інших сферах.

Якщо Україна фактично пропустить цей етап, це поставить її в одну категорію з новим членом НАТО Фінляндією. На противагу цьому, Північна Македонія 20 років виконувала ПДЧ до свого вступу в 2020 році.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розкритикував можливе створення Ради Україна-НАТО. За його словами, Україна у майбутньому має стати повноправним членом НАТО, а не просто привілейованим партнером.

Без попередніх умов: чи можуть прийняти Україну до НАТО без ПДЧ

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button