Світ

Байден пояснив, чому декларація G20 не засудила РФ

Байден пояснив, чому декларація G20 не засудила РФ

Фото: CNN

Джо Байден запевнив, що в залі загалом панувала щодо питання війни в Україні

Американський лідер наголошує, що на підсумкову оцінку учасників саміту вплинула присутність двох його членів – Росії та Китаю.

Недостатньо жорстка підсумкова декларація саміту G20 в Індії пов’язана з позицією Росії та Китаю, що також є рівноправними членами G20, а не з позицією країн Глобального Півдня. Про це заявив президент США Джо Байден під час прес-конференції під час свого візиту до В’єтнаму, повідомляє сайт Білого дому.

За його словами, загалом серед учасників цього заходу панувала згода щодо питання війни, яку веде РФ проти України.

“Ми обговорювали жорстоку та незаконну війну Росії в Україні. І в залі була достатня згода щодо необхідності справедливості – справедливого і тривалого миру, який підтримує принципи Статуту ООН і поважає суверенітет і територіальну цілісність”, – пояснив американський лідер.

Глава США також відповів на запитання, чому в підсумковій декларації саміту Росію так і не було названо агресором, і чи не є це питання проблемою для країн Глобального Півдня.

“Це не проблема Глобального Півдня. Це питання клина з Росією, що була присутня (на саміті – ред), і з Китаєм, який (теж – ред.) був присутній”, – зазначив Байден.

Нагадаємо, радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що підсумкова декларація саміту Великої двадцятки (G20) містить “набір послідовних параграфів” щодо російсько-української війни.

 

Згодом в МЗС України заявили, що в частині комюніке G20 щодо агресії РФ проти України організації “немає чим пишатися”. Речник міністерства Сергій Ніколов показав, як, на думку України, мали б виглядати ці пункти. Наприклад, він виправив словосполучення “війна в Україні” на “війна проти України”, а “українська криза” – на “агресивна війна Росії проти України”.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button