Світ

Байден першим із президентів США визнав геноцид вірмен в Османській імперії

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина повністю відкидає визнання геноциду вірмен Сполученими Штатами

Джо Байден першим із президентів США визнав різанину і депортацію вірмен в Османській імперії у 1915 році геноцидом.

Ця заява не спричинить правових наслідків, але може зіпсувати відносини адміністрації Байдена з Туреччиною, – інформує 1NEWS.

“Щороку в цей день ми згадуємо життя всіх тих, хто загинув під час геноциду вірмен в османську епоху, і знову зобов’язуємося не допустити повторення подібних злодіянь. Американський народ шанує усіх вірмен, які загинули внаслідок геноциду, який почався 106 років тому”, – наголосив президент США.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян в листі Байдену заявив, що “вірмени в усьому світі з великим ентузіазмом вітали визнання геноциду”.

Про свої плани, за інформацією агентства Reuters, американський лідер попередив і президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, з яким він поспілкувався телефоном вперше за три місяці на посаді президента.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Туреччина повністю відкидає визнання геноциду вірмен Сполученими Штатами.

“Нам нема чого вчитися в когось про наше власне минуле. Політичний опортунізм – найбільше зрадництво миру і справедливості, – написав Чавушоглу в Twitter. – Ми повністю відкидаємо цю заяву, засновану виключно на популізмі”.

Офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калин порадив Байдену “звернути увагу на минуле і сьогодення” США.

Сучасна Туреччина не визнає події 1915 року, коли в Османській імперії загинули до півтора мільйона вірмен, геноцидом і виступає проти того, щоб їх визнавали геноцидом інші країни, оскільки, по-перше, для неї це – болюче питання тлумачення національної історії, а по-друге, турки побоюються потенційно можливих вимог про компенсацію з боку Вірменії та діаспори.Франція, Канада і десятки інших країн і міжнародних організацій визнали масові вбивства вірмен та інших християн Османської імперії геноцидом. Зробив це і Європарламент.

В основному вони ухвалили декларації, які юридично ні до чого не зобов’язують.У 2019 аналогічні резолюції ухвалили обидві палати конгресу США – Сенат і Палата представників.На цьому тижні 100 конгресменів з нижньої палати підписали ініційований вірменською діаспорою лист із закликом до Байдена визнати події 1915 року геноцидом.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button