Світ

Азовське море може стати новою ареною битви України і Росії

За останні кілька місяців російський флот помітно збільшив свою присутність в Азовському морі до 40 кораблів, тому тому стає актуальним питання швидкого оновлення менш потужного українського флоту

Російська прикордонна варта в Азовському морі активно перешкоджає торгівлі важливим українським портам після того, як країна-агресор анексувала Кримський півострів та контролює Керченську протоку. Крім того, Росія розширила присутність свого морського флоту, що породжує побоювання виникнення нового відкритого конфлікту.

Про це повідомляє 1NEWS.

За останні 2 місяці, ескалація в Азовському морі досягла критичного рівня. Зокрема, у березні українські прикордонники затримали російське рибальське судно «Північ» у Бердянському порту і тимчасово затримали його екіпаж. Проти капітана судна відкрили кримінальну справу за несанкціонований перетин кордону. Цей інцидент дуже розлютив росіян і ФСБ оголосила в розшук українських прикордонників, причетних до затримання. Крім того, за цей час в Азовському морі російські прикордонники затримали 93 українські судна. Особливо, в контексті відкриття Кримського мосту, у росіян з’явилось обґрунтування для контролю судноплавного руху. Справа в тому, що під мостом можуть проходити лише кораблі, висота яких не більше 33 метрів.

Російський контроль над кораблями, які прагнуть в’їхати в українські порти, викликає неабиякі неприємності, але з української точки зору це не єдина проблема. За останні кілька місяців російський флот помітно збільшив свою присутність в Азовському морі до 40 кораблів. На думку українських спостерігачів, тут з’явились артилерійські кораблі, невеликі корвети і підводні човни, оснащені найсучаснішою зброєю.

Росіяни уже 15 років користуються невизначеним статусом Азовського моря. 24 грудня 2003 року Україна та РФ підписали угоду, яка перетворює Азовське море на історичні внутрішні води. До війни, Україні належало 60% Азовського моря, а Росії – 40%, але країну-агресора це не влаштовує і ось вона намагається змінити статус-кво.

Українські військові експерти бачать у російській провокації – підготовку до можливої ​​великої військової операції, тому стає актуальним питання швидкого оновлення менш потужного українського флоту в Азовському морі. Це дозволить уникнути військового протистояння, яке призведе до економічних збитків, оскільки прибережна смуга на Азовському морі є популярним туристичним маршрутом для України після окупації Криму.

Джерело: Foreign Ukraine

Back to top button