Світ

Американський винищувач F-35A сертифікували для перевезення ядерних бомб


Це раніше, ніж прогнозувалося, надає США і НАТО важливий потенціал, який підтримує зобов’язання Вашингтона щодо розширеного стримування.

Ударний американський винищувач F-35A офіційно сертифікований для перевезення термоядерної гравітаційної бомби B61-12. Про це представник Об’єднаного програмного офісу F-35 Расс Гомере, пише  Breaking Defense.

“F-35A – це перший літак п’ятого покоління, здатний нести ядерну зброю, і перша нова платформа, що досягла цього статусу з початку 1990-х років. Ця робота з ядерної сертифікації F-35 є кульмінацією понад 10 років інтенсивних зусиль усього атомного підприємства, до якого входять 16 різних державних і галузевих зацікавлених сторін”, – сказав Гомере.

Він запевняє, що це раніше, ніж прогнозувалося,надає США і НАТО важливий потенціал, який підтримує зобов’язання Вашингтона щодо розширеного стримування.

Зазначається, що F-35A сертифікований для перевезення тільки нового варіанту B61-12, який замінить старі моделі. Сертифікація не поширюється на споріднені варіанти літака-невидимки – F-35B з коротким зльотом і вертикальною посадкою і F-35C, що запускається з авіаносця.

Раніше повідомлялося, що в Албанії розпочала роботу перша на Західних Балканах авіабаза НАТО. Колишня радянська авіабаза слугуватиме тренувальним майданчиком, також на ній розмістять винищувачі.

Розвідка Британії: РФ спробує розконсервувати А-50

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button