Світ

Airbus скоротить тисячі працівників

Європейський авіаконцерн Airbus SE скоротить обсяги своїх поставок і продукції на 40 відсотків протягом дворічного періоду і звільнить тисячі співробітників в умовах серйозного спаду виробництва через пандемію, інформує 1NEWS з посиланням на DW.

“Ми не можемо діяти у відриві від розвитку ситуації з авіакомпаніями”, – заявив гендиректор компанії Гійома Форі.

На даний момент багато вироблених моделей літаків ще не поставлені, оскільки експлуатанти повітряних суден не приймають їх через кризу.

Форі уточнив, що всі представники модельного ряду як і раніше будуть збиратися, хоча “і в повільнішому темпі”. Що стосується найпопулярнішої серії A320, то її планують випускати не більше 40 лайнерів на місяць.

За оцінками гендиректора, про стабілізацію ситуації можна буде говорити лише в кінці 2021 року.Точне число робочих місць, які будуть скорочені, Фори не назвав, воно стане відомо до кінця липня.

У зв’язку з пандемією Airbus в першому кварталі цього року зазнав втрат в 481 млн євро. 2019 рік також обернувся для концерну збитками, однак вони були пов’язані з виплатами в рамках корупційного скандалу.

Airbus SE уклав із владою Франції, Великобританії і США мирову угоду про рекордний штраф в розмірі майже 3,6 млрд євро. Більшу частину цієї суми – 2,1 млрд євро – отримала Франція, ще 984 млн євро – Великобританія і 535 млн євро – США. В рамках домовленостей було укладено угоду про відстрочення судового переслідування.

Як вказали в британській Службі по боротьбі з великими фінансовими махінаціями (SFO), рішення про виплати було прийнято через майже чотири роки після того, як відомство почало розслідування за підозрою у використанні європейським концерном корупційних схем при продажу літаків ряду країн.

За даними Лондона, Airbus задіяв зовнішніх консультантів для підкупу клієнтів, щоб ті купували її цивільні і військові літаки. Йшлося про підрозділи корпорації в Шрі-Ланці, Малайзії, Індонезії, Гані і на Тайвані.

 

 

 

 

 

Back to top button