Світ

Адміністрація Трампа знову блокує продаж зброї Україні – ЗМІ

Зокрема, принаймні п’ять комерційних угод про продаж американського озброєння Україні затримують уже близько року, а ще одну — понад рік

Адміністрація президента США Дональда Трампа протягом кількох місяців начебто блокує схвалення принаймні шести комерційних контрактів на продаж зброї й озброєння Україні загальною вартістю майже 30 мільйонів доларів. Київ, який уже сплатив гроші, нині намагається їх повернути.

Про це повідомляє BuzzFeed із посиланням на свої джерела серед українських та американських посадовців, – інформує 1NEWS.

Зокрема, принаймні п’ять комерційних угод про продаж американського озброєння Україні затримують уже близько року, а ще одну — понад рік.

Троє українських посадовців і один колишній американський чиновник розповіли виданню, що Білий дім на їхні запити так і не зміг пояснити причин затримки.

Угоди про продаж американського озброєння укладаються не з урядом США, а з приватними американськими компаніями. Як правило, їх адміністрація США схвалює близько двох місяців, після чого окремо затверджує Державний департамент, повідомляє BuzzFeed.

Посольство США в Україні відмовилося коментувати ситуацію.

Двоє українських співрозмовників видання припустили, що рішення Білого дому може бути пов’язане з намаганням Китаю придбати «українське стратегічне аерокосмічне підприємство». Можна припустити, що йдеться про продаж компанії «Мотор-Січ» китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation.

Інший український посадовець і колишній американський чиновник допустили, що причини затримки суто бюрократичні або ж можуть бути пов’язаними з корупційним скандалом навколо «Укроборонпрому».

Оскільки контракти укладалися до дзвінка Володимира Зеленського й Дональда Трампа 25 липня 2019 року, співрозмовники BuzzFeed відкидають думку, що йдеться про тиск США на Україну з метою оголосити про розслідування проти Байденів.

Якщо інформація видання відповідає дійсності, це стане другим випадком затримки військової допомоги Україні з боку США.

Джерело: Громадське

Back to top button