Світ

Аборигени, жінки та гомосексуалісти: у Новій Зеландії сформували найінклюзивніший уряд у світі

До складу нового уряду увійшли представники корінного населення Нової Зеландії – маорі, також жінки займають вісім посад в уряді, а заступником прем’єр-міністра стане чоловік гомосексуальної орієнтації

Прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн призначила найбільш «різносторонній» кабінет міністрів в історії Нової Зеландії.

До складу нового уряду увійшли представники корінного населення Нової Зеландії – маорі, також жінки займають вісім посад в уряді, а заступником прем’єр-міністра стане чоловік гомосексуальної орієнтації, – розповідає 1NEWS.

Попри те, що лейбористи отримали достатньо місць на виборах 17 жовтня, щоб керувати країною самостійно, прем’єр-міністр Нової Зеландії також передала Партії Зелених дві міністерські посади для забезпечення співпраці в уряді. Цей крок дозволить Ардерн отримати парламентську більшість.

Найбільший сюрприз у новому складі парламенту – Нанайя Махута, колишній міністр з розвитку маорі, яку призначили міністром закордонних справ. Також, Махута стала першою жінкою міністром закордонних справ в історії Нової Зеландії.

Міністр фінансів Грант Робертсон стане новим віце-прем’єр-міністром, замінивши на цій посаді свого попередника Вінстона Пітерса, чия політична партія не змогла отримати жодного місця в парламенті. Двоє з новопризначених міністрів, Айєша Верралл і Кірі Аллан, також мають гомосексуальну орієнтацію.

«Цей парламент має величезні заслуги і талант, а також стане найбільш різноманітним парламентом в історії країни. Я думаю, що це важливі зміни. Це люди, яких підвищили на посадах за їхні заслуги перед країною. Вони також відображають Нову Зеландію, яка їх обрала. Я думаю, що як країна ми повинні цим пишатися”, – зазначила Джасінда Ардерн.

Джасінду Ардерн часто називають «антитрампом», вона протягом багатьох років підтримувала представництво жінок в політиці Нової Зеландії. Минулого місяця, після виборів депутатами стало 47% жінок, тоді як у 2017 році жінок-депутатів у Новій Зеландії було 38%.

Аналітики заявили, що рішення лейбористів про включення Зелених до складу уряду було майстерним політичним кроком, який припускає, що Ардерн вже почала підготовку до нових виборів.

Підтримання хороших робочих відносин із “зеленими” може допомогти лейбористам, коли справа доходить до формування уряду після наступних виборів.

Тим не менше, такі рішення Ардерн представляють сміливу політичну заяву, яка ставить жінок, маорі та інші групи меншин на важливу роль у прийнятті політичних рішень. Це також допоможе зупинити критику опонентів Ардерн, які припускали, що її уряд буде занадто консервативним.

Окрім цього, прем’єр-міністр Нової Зеландії сигналізує про затвердження нового бачення країни.

Джерело: ZN.UA

Back to top button