Україна

Підсумки 6.1: Затримка F-16 і відкликання БезуглоїСюжет


Підсумки 6.1: Затримка F-16 і відкликання Безуглої

Данія затримає передачу F-16 для України; У Раді готують рішення стосовно Безуглої. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Війська РФ обстріляли Донеччину: 17 загиблих

Вночі 6 січня російська армія завдала два удари ракетами С-300 по Покровську Донецької області. Внаслідок удару загинули щонайменше 11 людей, серед яких п’ятеро дітей. Ще вісім осіб було поранено. Такі попередні дані повідомив начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін. Пізніше він повідомив також про шістьох загиблих у Рівному Мирноградської громади Покровського району Донеччини. Серед загиблих – троє дітей. Село потрапило під потужний обстріл близько 15-ї години. Один снаряд влучив просто в будинок, де перебувала сім’я. Крім того, пошкоджень різного ступеня зазнали 75 будинків, фельдшерсько-акушерський пункт та адмінбудівля.

У Раді готують рішення стосовно Безуглої

У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про відкликання нардепа Мар’яни Безуглої з посади заступника голови комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Про це свідчать дані на сайті парламенту. Ініціаторами постанови стали 11 нардепів, серед яких і голова комітету Олександр Завітневич від Слуги народу.

Данія затримає передачу F-16 для України – ЗМІ

Данія затримає постачання винищувачів F-16 для України приблизно на півроку. Про це повідомило данське видання Berlingske з посиланням на Міністерство оборони Данії. Стверджується, що не було виконано низку умов, щоб Україна могла використовувати ці бойові літаки. “Очікувалося, що шість літаків вирушать до України ближче до Нового року. Проте за нинішнього графіка очікується, що пожертвування відбудеться у другому кварталі 2024 року, згідно з даними Міністерства оборони”, – йдеться у повідомленні. Пізніше у Повітряних силах України заявили, що офіційного повідомлення від Данії не було і порекомендували “не робити зради”.

Поляки завершили блокування кордону

Польські фермери завершили блокування перед пунктом пропуску Медика – Шегині, рух вантажівок відновлено. Перед цим уряд Польщі підписав з фермерами угоду про припинення блокади пункту перетину кордону з Україною в пункті пропуску Медика – Шегині. Міністр сільського господарства та розвитку села Чеслав Секерський пообіцяв задовольнити всі вимоги фермерів. Йдеться про субсидії на кукурудзу в розмірі одного мільйона злотих, збільшення кредитування на 2,5 мільярда злотих та збереження розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.

ЄК готує альтернативний пакет допомоги Україні

Європейська комісія готує альтернативний пакет допомоги Україні на випадок, якщо в ході саміту 1 лютого країнам Євросоюзу не вдасться затвердити чотирирічну програму підтримки для неї на 50 млрд євро. Про це у п’ятницю, 5 січня, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Однак, за її словами, головний пріоритет – це досягти згоди всіх 27 країн ЄС. “Ми перед Різдвом 25 грудня перерахували Україні 1,5 млрд євро, останній транш нашої програми в розмірі 18 млрд євро на 2023 рік. Таким чином у Києва є кошти на початок цього року”, – сказала глава ЄК.

У ЗСУ оцінили наслідки удару під Севастополем

Ураження командного пункту РФ у Криму біля Севастополя суттєво вплинуло на всю систему захисту півострова. Про це сказала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування Південь Наталія Гуменюк. За її даними, удар вплинув на морально-психологічний стан війська окупантів. “Ми це спостерігаємо і за радіоперехопленнями, і за загальним розвитком бойових подій. Бачимо заміну підрозділів”, – додала Гуменюк.

ВООЗ закликала знову носити маски через COVID

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) радить повернутися до дотримання маскового режиму та соціального дистанціювання для уникнення зараження на COVID-19. “Захворювання дихальних шляхів, спричинені COVID19, грипом та іншими патогенами, зростають у багатьох країнах протягом кількох тижнів, і очікується, що це продовжиться після останніх свят”, – йдеться в повідомленні.

В Україні назвали слово 2023 року

Словник сучасної української мови та сленгу Мислово назвав “мобілізацію” словом 2023 року. “Мобілізація” потіснило іншого кандидата – “контрнаступ”. Інші претенденти на звання слова 2023 року також повʼязані з війною. Вказано, що слово “мобілізація” було у центрі суспільної дискусії протягом усього року, але піковий інтерес до нього зафіксували у грудні – коли уряд вніс до парламенту законопроєкт про мобілізацію.

Під Москвою ввели надзвичайний стан через відсутність тепла

У підмосковному місті Подольськ ввели надзвичайний стан локального характеру в мікрорайоні Климовськ на час ліквідації аварії на котельні, через яку без тепла у сильний мороз залишилися місцеві жителі. Зазначається, що через сильні морози і відсутність опалення тривалий час система замерзла і при запусках з’являються прориви на магістральній лінії та в будинках. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button